Hoe kun je nu écht indruk maken op de jury?

Als er één ding is wat een ruiter wil, is het wel indruk maken in de wedstrijdring. Natuurlijk staat een goede proef rijden boven aan je verlanglijstje, maar het is ook weer niet de bedoeling dat de jury je naam al vergeten is voordat je uit de ring bent.

Jouw blikvanger

Natuurlijk ga je er gewoon vanuit dat je rijkunsten al genoeg zijn om de volledige aandacht van de jury te trekken en dat jouw paard de blikvanger is van alle deelnemers. Dát ziet toch iedereen!?

Aandacht gegarandeerd!

Ga je liever voor zekerheid en wil je absoluut de aandacht van de jury trekken? Dan zijn er een paar dingen (met een knipoog) die misschien succes op dat gebied garanderen. Alles is geoorloofd want slechte reclame en bekendheid bestaat niet, toch?

Je haar in een paardenstaart

Er is niets wat harder schreeuwt: ‘laten we een serieus gesprek voeren over veiligheid tegenover schoonheid’ dan jouw eigen paardenstaart die vrij onder je cap in de wind meedanst. En het is, zeker weten, iets wat de aandacht trekt meteen als je de ring binnenstapt.

Broekriem, blouse, plastron

Het zit gewoon prettiger, zonder broekriem paardrijden. Nóg beter is je witte blouse die onder het donkere wedstrijdjasje vandaan flappert als je net halverwege je proef of parcours bent. Bonuspunten zijn er voor een plastron die in de maat meewaait. Aandacht is gegarandeerd en het is echt zó makkelijk!

Kraag

Wat is er nu zo ‘bijzonder’ aan al diezelfde wedstrijdjasjes? Gestoomd en gestreken met de kraag perfect in de plooi.Tijd voor een coole en stoere look en omhoog met dat ding! Jij bent ‘iets bijzonders’ en dat mag iedereen zien. Ook je blouse een beetje openlaten doet het overigens altijd goed.

Fantasie

Het is toch dodelijk saai voor een jury om telkens hetzelfde te bekijken. Dezelfde hindernissen die gesprongen worden, dezelfde dressuuroefeningen die er worden gedaan. Met een beetje fantasie kun jij de boel wakker schudden. Een vliegende galopwissel waar deze niet moet, een oxer vanaf de verkeerde kant (en weer terug). En gewoon nog even 10 minuten door blijven rijden, zélfs al ben je uitgebeld, dat zijn extra scores!

Jij bent niet te laat, de rest is te vroeg

Wat van ver komt is lekker, zo luidt het spreekwoord. Zeker als je drie keer ook nog eens bent opgeroepen, een kwartier te laat aan de start verschijnt en de jury zijn pauze erdoor heeft gemist. De eerste indruk zegt alles en jij, kampioentje, hebt zojuist écht indruk gemaakt.

Afsprong

Een beetje meer leven in de brouwerij? Daarom ben jij er vandaag toch!? Iedereen kan goede punten halen bij een vooraf uitgezet parcours. De echte moeilijkheid zit hem in de manier waarop je afstijgt. Of neerdaalt. Het is hoe je het bekijkt.

Persoonlijke manier van ring verlaten

Uiteraard moet dit óver de hekjes en het liefst ergens halverwege de proef. Naast je paard in plaats van erop is natuurlijk ook gewoon prima.

Groeten?

Zet je mooiste smile op en… zwaai, alsof je je allergrootste idool ziet waar je maar geen genoeg van kan krijgen. Misschien zwaait de jury wel terug, misschien word je gediskwalificeerd of krijg je de dag erna een contact- en straatverbod in de bus. Alles is mogelijk, maar aandacht heb je wel gehad!

Binnenkomst

In stap of draf langs het juryhokje is een must. Je komt binnen en gaat als de gesmeerde bliksem dat hokje voorbij. In ‘uitgestrekte’ galop uiteraard want als ze je naam hebben gehoord, vergeten ze die nooit meer. Prima toch?

Het (uitgebreide) gesprek na afloop

Laatste maar niet het minste. Natuurlijk gaat dit over hoe je het ‘zó niet eens bent’ met de punten die aan jou gegeven zijn. Die zijn slechts een vermoeden en hierover mag je altijd een goed gesprek voeren. Tot in de late uurtjes, als het moet.

Bron: Horse Network / Hoefslag

Foto: Digishots