Stalhond, snuffelmaatje, speelkameraadje: de bijzondere vriendschap tussen paarden en honden

Op stallen en maneges vind je vaak niet alleen paarden, maar ook  andere dieren. Honden bijvoorbeeld. Er is bijna geen manege waar niet minimaal één ‘stalhond’ rondloopt. Ondanks de verschillen tussen honden en paarden, kunnen viervoeters en -hoevers prima samenleven, en zelfs hechte vriendschappen aangaan!

Intelligent en sociaal

Natuurlijk is het afhankelijk van het karakter van de hond en het paard of er een band tussen de twee mogelijk is, maar het kan zeker. Zo kan het zomaar zo zijn dat er spontaan een vriendschap ontstaat tussen een specifiek paard en de stalhond. Paarden en honden zijn allebei erg intelligente en sociale dieren; ze hebben het vermogen om stemmingen van anderen aan te voelen – ook van andere dieren en mensen. Zodoende kunnen ze elkaar goed aanvoelen en onderling communiceren.

Prooidier en roofdier

Toch is er één belangrijk verschil tussen honden en paarden: honden zijn roofdieren, paarden zijn prooidieren. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien onoverkomelijk, maar dat is het niet. De domesticatie van beide soorten heeft ervoor gezorgd dat de meest ‘scherpe randjes’ eraf zijn, en de intelligentie en het sociale karakter van beide soorten doet de rest. Trouwens, mensen zijn ook roofdieren, en kunnen ook prima vriendjes worden met paarden!

Wennen

Soms gaat het niet vanzelf en heb je te maken met een paard dat schrikt van de hond, of een hond die het paard op wil jagen of bang is. Volgens hondentrainer Martin Gaus kun je veel van dit gedrag voor zijn door ervoor te zorgen dat paard en hond goed aan elkaar wennen; laat de hond eerst kennismaken met de geuren, dan op een afstandje de paarden bekijken. Laat de hond rustig zitten of liggen, en beloon hem als hij zich goed gedraagt. Zo kun je het steeds verder uitbouwen en kunnen beide soorten rustig aan elkaar wennen.

Spelen

De beste manier voor paard en hond om vrienden te worden is samen spelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat paarden en honden op dezelfde manier reageren als ze spelen en plezier hebben. Ze spiegelen zelfs elkaars gedrag en uitdrukkingen! Al  kwispelend en rennend verdwijnen de verschillen tussen paard en hond en ontstaan vriendschappen voor het leven. De foto’s hieronder spreken boekdelen …

“Ja, precies daar ja. Nee, iets hoger, jaaaa!”
Er gaat niks boven een natte hondenzoen!
Goed gestipt gezelschap

 

Daar kan geen hondenmand of paardendeken tegenop!

 

“Ik heb een lange neus, jij een platte. Nou en? Wij houden van elkaar!”

 

Vrienden voor altijd!

 

Er gaat niets boven de geur van een goede vriend

 

Wat is er leuker dan door het water rennen? Samen door het water rennen!

 

Samen spelen in de sneeuw

tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto’s: IStock

Bronnen: fitbark.com, martingausacademie.nl