Vergelijk stapmolen met weiland of paddock

Uit onderzoek van het Hartpury College uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat als een paard 20 minuten in een stapmolen loopt, evenveel beweging krijgt als een uur in de wei of paddock. Hieke Brown, die het onderzoek leidde, vertelt dat de uitkomsten van het onderzoek paardeneigenaren kunnen helpen om problemen te verhelpen zoals minder bewegingsmogelijkheden in de winter.

Fitbit

Er werd gebruik gemaakt van een Trackener-apparaat, beschreven als een ‘Fitbit’ bij paarden. Hiermee kan men hartslag en afgelegde afstand van paarden meten. De lichaamsbeweging bij terugkeer naar de stallen werd ook gemeten. De paarden die aan het onderzoek deelnamen, waren eraan gewend om minimaal zes uur per dag op stal te staan. Ook waren ze bekend met de persoon die ze buiten zette en de route naar de wei/paddock.

Verschil

Er was geen belangrijk verschil te zien in de afstand die de paarden aflegden tijdens een uur in de wei/paddock of 20 minuten in de stapmolen.

Hogere hartslag

De paarden vertoonden een aanzienlijk hogere hartslag tijdens de vrijheid in de wei/paddock dan wanneer ze in de stapmolen liepen. Dit kan worden verklaard door de korte tijd van draf en galop in de stap-/trainingsmolen. De studie beperkte zich tot ‘een korte tijd waarin men keek naar het goed uitvoeren’. De psychologische voordelen van de vrijheid in de wei/paddock waren niet meegenomen in het onderzoek.

Wei/paddock

Het advies voor een stapmolen is voornamelijk van toepassing in de winter als er beperkt daglicht is en in de wei/paddock zetten tijdelijk beperkt is of stopt vanwege de bodemtoestand.

Korte tijd in de stapmolen lopen, is een goede manier om wat energie te verbruiken en wat extra beweging te krijgen. Met als belangrijke opmerking dat het géén vervanging is voor wei/paddock!

Cirkel

Brown zei ook dat de tijd in de stapmolen slechts 20 minuten was. Dit om te voorkomen dat er een slechte invloed op de ledematen zou kunnen zijn, omdat de paarden in een cirkel lopen. Ondanks de wetenschap dat het gebruik van de molen uitgebreid en gevarieerd is, vond men 20 minuten lang genoeg en hiermee waren eigenaren tevreden.

Bron: Horse&Hound / Hoefslag

Foto: Digishots