Wat ziet je paard?

Paardenogen werken wat anders dan die van ons. Er zijn een paar opvallende verschillen. Als je dat weet, snap je ook waarom een paard soms anders reageert dan je zou verwachten. 

De stand van de ogen

Het eerste dat opvalt als je naar het gezicht van een paard kijkt, is dat de ogen aan de zijkant liggen. Daardoor kunnen paarden bijna rondom zich heen zien. Handig voor een prooidier: zo kun je de omgeving in de gaten houden, voor, naast en achter je! Beide ogen zien iets anders. Dat is een van de redenen dat een paard dat al drie keer linksom langs een jas over de bakrand gelopen is, er toch nog van kan schrikken als je op de rechterhand overgaat. Niks aanstellerij dus: voor hem is dit een nieuwe situatie. 

Diepte 

Onze ogen staan naast elkaar voor in ons gezicht. Daardoor kunnen wij heel goed diepte zien. Paarden kunnen alleen diepte zien als beide ogen samenwerken. Dit is maar een klein gedeelte van hun blikveld. Daarom is het heel belangrijk bij het springen dat je paard zijn hals kan gebruiken om zijn hoofd zo te bewegen dat hij de hindernis kan inschatten. Een paard dat ‘in de krul’ getrokken wordt, kan zelfs over het kleinste balkje struikelen: hij ziet het gewoon niet! 

Kleur

Ook kleuren zien er heel anders uit voor paarden: ze kunnen alleen geel- en blauwtinten zien, maar geen rood. Dus nee, jouw ruin schaamt zich heus niet voor een roze dekje: hij heeft geen flauw benul van wat kleuren voor ons betekenen en bovendien ziet hij dat roze niet eens! Er zijn trainingsmethoden die heel bewust balken gebruiken in helder geel en blauw, omdat paarden deze het duidelijkst kunnen zien. 

Nachtzicht

Paarden kunnen veel beter in het donker zien dan wij. Het duurt echter wel even voor ze kunnen omschakelen van licht naar donker. Dat kun je merken als je paard van een donkere stal of trailer naar buiten moet of andersom: hij kan even aarzelen. Logisch, hij ziet het even niet en heeft een momentje nodig om zijn zicht aan te passen. 

Beweging

Nog iets dat  paarden veel scherper zien dan wij: beweging. In je oog zitten cellen die beweging meteen opmerken. Bij ons zitten die aan de zijkant van onze ogen. Paardenogen zitten er vol mee. Daardoor zien ze de kleinste beweging, ook als wij dat helemaal niet zien. Een goed voorbeeld is de beweging van bladeren in de zon: die enge vlekken op het pad kunnen voor paarden eruit zien als een discobal wanneer er wat wind staat. 

Paarden zien de wereld dus anders dan wij. Best goed om daar rekening mee te houden! 

tekst: Edith Louw voor Manegeruiter, beeld: Istock en wikipedia.