Manege & Ruiter Bond kampioenschap finale: Naomi Stam

Naomi Stam is één van de finalisten van het Manege & Ruiter Bond kampioenschap. De amazone van Manege Gooi en Eemland reed samen met het paard Appie naar een derde plek in de halve finale en zal dus starten tijdens de finale. “Mijn doel voor de finale is dus dat ik er gewoon van ga genieten en me niet te druk maak over het resultaat.”

De gezelligste manege van Nederland

Naomi rijdt al bijna 20 jaar paard. Sinds 2015 rijdt ze bij Manege Gooi en Eemland in Bussum. Daar is Naomi ook als vrijwilliger actief. “Het bijzondere aan deze manege is dat er niet alleen reguliere lessen zijn, maar dat er ook heel veel mogelijkheden zijn voor mensen met een beperking. Meestal ben ik 2 à 3 keer per week op de manege te vinden om op stal te helpen, een pony of ruiter te begeleiden en natuurlijk voor mijn eigen les. De manege is echt mijn hobby, ik geniet niet alleen van de paarden en het rijden zelf, maar ook van de inclusiviteit en gezelligheid. Want Gooi en Eemland is de gezelligste manege van Nederland!”

Appie

De meeste proeven voor het kampioenschap reed Naomi op Appie. “De afgelopen jaren heb ik heel veel op Appie gereden, een 17-jarige Oldenburger ruin. Appie is op stal een knuffelpaard, maar in de bak kan hij onvoorspelbaar zijn. Buiten is hij meestal heel relaxt, al kan hij ook daar ineens ergens van schrikken. Helaas is hij de afgelopen jaren steeds minder inzetbaar geworden in onze lessen, omdat hij steeds angstiger werd. Het manegewerk werd hem iets teveel, daarom is hij onlangs terug gegaan naar zijn eigenaar, hij was bij ons in bruikleen. Heel jammer, want nu moet ik een nieuwe favoriet gaan zoeken. Op dit moment rijd ik op allerlei verschillende paarden, en dat is ook wel weer heel leerzaam.”

Wisselende resultaten

Naomi vertelt: “Eigenlijk ben ik niet zo’n wedstrijdruiter, vaak vind ik het leuker om proeven voor te lezen. De meeste wedstrijden heb ik gereden op Appie en daarmee had ik, passend bij Appie’s onvoorspelbare karakter, wisselende resultaten. De laatste manege-wedstrijd waren wij op ons best en werden we 2de. Ik had niet verwacht dat ik mee mocht doen met de halve finale en het was een nog grotere verrassing dat ik 3de werd en nu door ben naar de finale!”

Vooral genieten

“Voor de halve finale hadden we een extra les om de proef nog even door te lopen en te oefenen om met meerdere ruiters tegelijk een proef te rijden. Want dat had ik nog nooit eerder gedaan.” Nu Appie weg is, moet Naomi nog afwachten op welk paard ze de finale zal rijden. “Voor de finale doe ik eigenlijk niet echt iets extra’s. De proef even goed in mijn hoofd stampen en verder is het afwachten op wat voor paard ik daar mag rijden. Ik vind dat best wel spannend, op een onbekend paard iets moeten presteren. Mijn doel voor de finale is dus dat ik er gewoon van ga genieten en me niet te druk maak over het resultaat. Natuurlijk wil ik graag een goede proef rijden, maar meer dan mijn best kan ik niet doen.”

Foto’s: Naomi Stam (privébezit)