M&RB kampioenschap winnares niveau 4: Kim ten Brinke

De 16-jarige Kim ten Brinke is een van de winnaars van het Manege & Ruiter Bond kampioenschap. Haar proef op niveau 4 kreeg de hoogste score, namelijk 64.5%. “Mijn instructrice vroeg of ik aan dit kampioenschap mee wilde doen en ik heb toen gelijk ‘ja’ gezegd.”

Nooit uitgeleerd

Kim vertelt: “Ik wilde van kleins af aan al paardrijden, maar het mocht nooit. Wat het dichtst in de buurt kwam van paardrijden was een abonnement op de Penny. Maar op gegeven moment kreeg ik tijdens pakjesavond met Sinterklaas als cadeau een cap. Toen mocht ik dus eindelijk op paardrijles.” Het paardrijden vindt Kim nog steeds heel leuk. “Je raakt nooit uitgeleerd. Van elke ritje dat je maakt leer je wel weer wat nieuws. Zo blijf je jezelf maar verbeteren.”

Manege Horsetellerie

Kim rijdt op Manege Horsetellerie in Rheezerveen. “Ik begon daar toen ik bijna 11 jaar was. Nu, zo’n 5 jaar later, ben ik daar nog steeds te vinden. Het is een hele gezellige manege. We hebben drie leuke instructrices en niet te vergeten heel veel leuke paarden en pony’s. Er is voor ieder wat wils. De manege organiseert ook altijd veel activiteiten, zoals crosslessen en ponykampen.”

Het kampioenschap

Kim deed mee met het Manege & Ruiter Bond kampioenschap op niveau 4. “Als er op de manege wedstrijden georganiseerd worden doe ik meestal mee, want dat vind ik heel leuk. Mijn instructrice vroeg of ik ook aan dit kampioenschap mee wilde doen en ik heb toen gelijk ‘ja’ gezegd.” Kim vond het erg jammer dat er geen publiek aanwezig kon zijn. “Normaal is het tijdens dit soort wedstrijden gezellig druk op stal en komt er familie kijken. Aan het eind van de middag is er dan een prijsuitreiking. Dat was er nu allemaal niet. Aan de andere kant scheelde dat wel zenuwen natuurlijk.”

Niet tevreden

Dat ze haar categorie zou winnen, had Kim niet verwacht. “Ik vond de finaleproef niet zo geweldig gaan. Ik was niet zo tevreden over de proef, want het was soms een beetje rommelig. Maar die ontevredenheid was dus nergens voor nodig. Ik reed de proef op het paard Lottie Belle. Haar reed ik vroeger best veel, maar de laatste tijd niet meer. Ik heb voor de finale goed met haar geoefend en fijne hulp gekregen van de instructrices. Lottie Belle is een vosmerrie van bijna 1.80. Ze is ook heel lang, ik vond het daarom wel lastig om dat grote lichaam aan elkaar te rijden. Maar ze is echt zo lief als ze groot is.” In de toekomst wil Kim graag nog meer officiële wedstrijden gaan rijden. “En mocht ik ooit genoeg tijd, ruimte en geld hebben, dan zou ik ook wel graag een eigen paard kopen.”

Bekijk de finaleproef van Kim via deze link: https://vimeo.com/522438697

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kim ten Brinke (privébezit)