Altijd al manege-instructeur willen worden? Leren hoe het is om andere mensen paardrijles te geven in groepsverband? De Manege & Ruiter Bond biedt een opleiding om zo’n instructeur te worden.

‘Als instructeur heb je als het ware ogen en oren aan alle kanten.’

Op zaterdag 6 maart 2021 intake dag voor de nieuwe M&RB Manege instructeursopleiding. Donderdagavond 20 mei 2021 gaat de opleiding van start.

UPDATE: Door Coronabeperkingen is de intake dag voor de instructeursopleiding 2021-2022 verzet naar zaterdag 8 mei met uitloop zondag 9 mei 2021.

Voor wie?
Enthousiaste mensen van zeventien jaar en ouder kunnen deze opleiding volgen als ze tenminste D8, F8 of B-dressuur rijden en daarnaast een kleine sprong kunnen maken. Zij zijn minimaal in het bezit van een VMBO-diploma. Yvonne Buijs: ‘Belangrijk is dat je buiten de lesavonden voldoende tijd hebt om bij een stagebedrijf te oefenen met lesgeven. Alle deelnemers aan de opleiding hebben een stageplaats nodig om onderdelen van de opleiding na de theorie te leren in de praktijk.’ De manege-instructeursopleiding van de Manege & Ruiter Bond is gecertificeerd door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland. Na het behalen van het examen ontvangt de instructeur een erkend diploma en wordt bijgeschreven in het PE-opleidingen register van CPION.

Dit is een opleiding zonder eigen paard. Het gaat allemaal over lesgeven aan manegeruiters op manegepaarden, het te woord staan van ruiters, het te woord staan van ouders, hoe te handelen met een paard en hoe leer je dit aan een ruiter, het beoordelen of een paard kreupel of ziek is, het draaien van een bardienst, kortom alle voorkomende werkzaamheden op een manegebedrijf.

De opleiding wordt gegeven op manegebedrijven en lesgegeven wordt aan manegeruiters.

Tijdens de opleiding heb je les op verschillende locaties, de éne keer heb je dus iets meer reistijd dan de andere keer. De avonden zijn altijd op donderdag van 19.00 tot 22.00 uur.

Er moet een portfolio aangelegd en ingeleverd worden waarin opdrachten staan zoals manegelessen geven van verschillende niveaus, een opzadelcursus verzorgen, een evenement organiseren, enz. Daarvoor heb je een stagebedrijf nodig. Dit stagebedrijf dient ter goedkeuring  doorgegeven te worden aan de Manege & Ruiter Bond, het hoeft geen Manege & Ruiter Bond manege te zijn.

Daar deze opleiding (als enige in Nederland) een SPEN / CPION erkend diploma afgeeft kan er overal verzekerd worden.

Het Welzijn & Veiligheidscertificaat van de Manege & Ruiter Bond erkent dit diploma wel, net zoals de verzekeringsmaatschappijen, de Stichting Veilige Paardensport van de KNHS erkent dit diploma niet.

Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen moet je een basis eigen rijvaardigheid en een basis kennis van het omgaan met paarden hebben. Om te kunnen beoordelen of deze vaardigheden aanwezig zijn is er op 6 maart 2021 een intake dag gepland. Je rijdt met 4 of 5 personen in de baan en laat stap, draf en galop zien. Tevens wordt een sprongetje genomen van 40 cm. Richting en tempo worden aangegeven evenals wanneer je over het sprongetje gaat. Er vindt een kort praktijk deel plaats om de kennis van de omgang met het paard te beoordelen.
De dag vindt plaats in Achterveld bij Manege de Mallejan.
De kosten voor deze intake zijn € 50,- incl. BTW.
Je kan hieraan deelnemen met een paard dat je zelf meeneemt of je kan een manegepaard reserveren, kosten voor manegepaard € 17,50 incl. BTW.

Er starten twee opleidingen gelijktijdig op donderdagavond 20 mei 2021.

De kosten van de opleiding 2021/2022 bedragen incl. examen en incl. BTW € 1500,-. Er bestaat een mogelijkheid een annuleringsverzekering af te sluiten via Equine Risk.

De opleiding is zeer divers, longeren, zitles geven, EHBO, communicatie, observatie, spreken voor een groep, correct ontvangen van klanten en natuurlijk welzijn paard.

‘Omdat lesgeven leuk is’

Wil je graag meedoen met deze opleiding?
Download alle drie de formulieren en lees ze goed. Vul het aanmeldingsformulier in en onderteken het. Scan het en stuur het terug naar info@manegeruiterbond.nl. Je ontvangt een bevestigingsformulier dat je kunt deelnemen aan de intakedag 6 maart 2021.

  

Meer weten over de opleiding?
Mail naar info@manegeruiterbond.