Altijd al manege-instructeur willen worden? Leren hoe het is om andere mensen paardrijles te geven in groepsverband? De Manege & Ruiter Bond biedt een opleiding om zo’n instructeur te worden.

‘Als instructeur heb je als het ware ogen en oren aan alle kanten.’

Voor wie?
Enthousiaste mensen van zeventien jaar en ouder kunnen deze opleiding volgen als ze tenminste D8, F8 of B-dressuur rijden en daarnaast een kleine sprong kunnen maken. Zij zijn minimaal in het bezit van een VMBO-diploma. Yvonne Buijs: ‘Belangrijk is dat je buiten de lesavonden voldoende tijd hebt om bij een stagebedrijf te oefenen met lesgeven. Alle deelnemers aan de opleiding hebben een stageplaats nodig om onderdelen van de opleiding na de theorie te leren in de praktijk.’ De manege-instructeursopleiding van de Manege & Ruiter Bond is gecertificeerd door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland. Na het behalen van het examen ontvangt de instructeur een erkend diploma en wordt bijgeschreven in het PE-opleidingen register van CPION.

Dit is een opleiding zonder eigen paard. Het gaat allemaal over lesgeven aan manegeruiters op manegepaarden, het te woord staan van ruiters, het te woord staan van ouders, hoe te handelen met een paard en hoe leer je dit
aan een beginnende ruiter, het beoordelen of een paard kreupel of ziek is, het draaien van een bardienst, kortom alle voorkomende werkzaamheden op een manegebedrijf.

De opleiding wordt gegeven op manegebedrijven en lesgegeven wordt aan manegeruiters.

De locaties worden pas bepaald nadat iedereen heeft ingeschreven zodat we het meest gunstige bedrijf aangaande ligging hebben ten opzichte van de cursisten.

Er moet een portfolio aangelegd en ingeleverd worden waarin opdrachten staan zoals manegelessen geven, een opzadelcursus verzorgen, enz. Daarvoor heb je een stagebedrijf nodig. Dit stagebedrijf dient ter goedkeuring  doorgegeven te worden aan de Manege & Ruiter Bond.

Daar deze opleiding (als enige in Nederland) een SPEN / CPION erkend diploma afgeeft kan er overal verzekerd worden.

De Stichting Veilige Paardensport van de KNHS erkent dit diploma (nog) niet.

Er starten twee opleidingen gelijktijdig. Beide in een ander deel van Nederland. (Tenzij alle cursisten uit dezelfde plaats komen.)

De opleiding is zeer divers, longeren, zitles geven, EHBO, communicatie, observatie, spreken voor een groep, correct ontvangen van klanten en natuurlijk welzijn paard.

‘Omdat lesgeven leuk is’

Wil je graag meedoen met deze opleiding?
Download alle drie de formulieren en lees ze goed. Vul het aanmeldingsformulier in en onderteken het. Scan het en stuur het terug naar info@manegeruiterbond.nl. Je ontvangt een bevestigingsformulier dat je kunt deelnemen aan de opleiding.

  

Meer weten over de opleiding?
Mail naar info@manegeruiterbond.