Altijd al manege-instructeur willen worden? Leren hoe het is om andere mensen paardrijles te geven in groepsverband? De Manege & Ruiter Bond biedt een opleiding om zo’n instructeur te worden.

‘Als instructeur heb je als het ware ogen en oren aan alle kanten.’

Instructeursopleiding die op 8 september start is VOL, aanmelden is niet meer mogelijk. In het voorjaar 2023 start een nieuwe opleiding. Houd deze website in de gaten, voor meer informatie

Op donderdag 8 september 2022 gaat de nieuwe M&RB Manege instructeursopleiding van start. Dit is een opleiding zonder eigen paard. Het gaat allemaal over lesgeven aan manegeruiters op manegepaarden, het te woord staan van ruiters, het te woord staan van ouders, hoe te handelen met een paard en hoe leer je dit aan een ruiter, het beoordelen of een paard kreupel of ziek is, het draaien van een bardienst, kortom alle voorkomende werkzaamheden op een manegebedrijf.

Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen moet je een basis eigen rijvaardigheid en een basis kennis van het omgaan met paarden hebben. Je rijdt ongeveer D8 of F8 of B niveauen je kunt een sprong van 50 cm laten zien. Je bent in het bezit van een VMBO diploma (of iets gelijkwaardigs) of hoger.

De opleiding wordt gegeven op manegebedrijven die centraal in Nederland gevestigd zijn. Er wordt lesgegeven aan manegeruiters.

Er dient een portfolio aangelegd en ingeleverd te worden waarin opdrachten staan, zoals manegelessen geven, een opzadelcursus verzorgen, bardienstverzorgen enz. Het is onmogelijk te leren lesgeven in 20 lesavonden. Je dient daarom een stagebedrijf te zoeken dat een goed leerbedrijf is. De één zal voldoende hebben aan één les geven in de week bij het bedrijf, de ander moet elke week wel acht uur op het stagebedrijf doorbrengen. Het is dus heel persoonlijk hoeveel uur stage je nodig hebt gedurende deze opleiding. Het stagebedrijf dient doorgegeven te worden aan de Manege & Ruiter Bond en de docenten,zodat contact opgenomen kan worden.

Daar deze opleiding (als enige in Nederland) een SPEN / CPION erkend diploma afgeeft kan er overal verzekerd worden. Het keurmerk Welzijn & Veiligheid erkent dit diploma wel. De Stichting Veilige Paardensport van de KNHS/FNRS erkent dit diploma niet.