10 uitspraken die not-done zijn op een manege

Elke manege heeft zo zijn eigen ‘etiquette’ en regels. Sommige gedragsregels staan beschreven, andere leer je vanzelf kennen als je een tijdje meeloopt op zo’n manege. En soms zijn er onbeschreven ‘regels’ die sowieso logisch zijn. We zetten een top tien van wat je nóóit moet zeggen op stal voor je op een rijtje.

1. “Dat is niet mijn schuld”

Het maakt niet uit wiens schuld het is. Soms is er iets aan de hand dat afhangt van hoe de dag verloopt. Er gebeuren elke dag zoveel problemen met alle dieren en mensen die op stal staan of er rondlopen! In plaats van de tijd van anderen te verspillen met het zoeken naar iets (of iemand) anders, kun je die energie gebruiken om te werken aan datgene waar je controle over hebt.

2. Roddelen!

Laat je niet verleiden om te roddelen over iemand. Als je niets met diegene te maken hebt, laat je dan niet negatief uit over iemand die ook alleen maar zijn/haar best doet. Roddelen is zo verleidelijk … maar heb je er iets aan? Nee, het maakt je nou niet bepaald een leuker mens!

3. “Ik heb geen tijd voor een warming-up”

Als je geen tijd hebt om je paard én jezelf goed los te werken voordat je begint met trainen, heb je geen tijd om te rijden. Tien minuten lopen, stretchen, spieren opwarmen … zijn een essentieel onderdeel van elke rit.

4. “X is een idioot paard, naar beest, enzovoort”

Een paard neerhalen is nooit een goed gespreksonderwerp. Als het niet jouw paard is, zijn het niet echt jouw zaken. Als het jouw paard is, is het niet handig. Werk aan het ontwikkelen van je vaardigheden om het beste in je paard naar boven te halen. Denk na over jouw aandeel in dit ‘ongewenste’ gedrag. Kijk waar je verantwoordelijkheid voor kunt nemen en hoe je kunt verbeteren.

5. “Het is niet eerlijk”

Klopt. Paarden zijn helaas erg oneerlijk. Maar hier op stal bij stilstaan, is zonde van je tijd. WIl je daar verandering in aanbrengen? Word lid van een organisatie die vecht voor kansen en eerlijk spel in onze sport en werk met hen samen om hun programma’s, clinics, onderwijs en trainingen te ontwikkelen. We hebben allemaal mindere momenten, maar als je merkt dat je steeds maar weer herhaalt “het is niet eerlijk”, moet je waarschijnlijk je houding en werkethiek veranderen.

6. “Dat is niet mijn taak”

Ja, paardrijden is een dure sport. Je betaalt veel voor de stalling en vindt dat je daar een bepaalde hoeveelheid service voor zou moeten krijgen. Zeker weten dat elke pensionklant méér dan waar voor zijn geld krijgt! Wees dankbaar voor de infrastructuur en het financiële risico dat iemand voor jou neemt om je droom na te jagen. Alle pensionklanten hebben de verantwoordelijkheid om voor elkaar en voor elkaars paarden te zorgen. Een paard hebben is teamwork. Als je wordt gevraagd om iets te doen, is dat omdat het van waarde is voor een van je teamgenoten. Gewoon doen dus.

7. “Heb je die video online gezien?”

De mensen die beter worden in deze sport, bespreken ideeën, training, wat voor hen werkt en wat niet. Ze zijn kritisch op zichzelf. Ze analyseren, oefenen, visualiseren, maken meters en worden beter. Ze besteden hun kostbare tijd niet aan het bespreken van dingen die ze zich over een jaar niet meer zullen herinneren en die niet bijdragen aan hun toekomst.

8. “Hij/zij kan écht niet rijden!”

Commentaar hebben op het rijden, gewicht, uiterlijk, keuze van harnachement, wat dan ook … van anderen – vooral achter hun rug – DOE HET NIET. Als iemand geweldig heeft gereden, geniet mee en wees blij voor je stalgenoot. Gaat het niet, beur hen op en concentreer je op jezelf, tenzij ze je om hulp vragen.

9. “Ze hebben gewonnen omdat ze geld hebben” (oid)

Geld helpt zeker om meer kansen te creëren. Maar elke wedstrijd winnen, op elk moment, dat doet niemand. Gun iemand zijn of haar succes, dan gunnen ze het jou ook!

10. Hou je gedeisd op social media

En last but not least een gratis gouden tip: in plaats van te klagen of tekeer te gaan op sociale media, begin bij het verbeteren van jezelf!

Bron: CAP Magazine/The Plaid Horse

Foto: Pixabay