15 t/m 21 april 2019: Week van de teek

Het is weer de ‘Week van de teek’ en wordt er extra aandacht besteed aan teken, tekenbeten maar ook aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Bij mensen komen tekenbeten de laatste jaren steeds vaker voor. Er is daarom momenteel meer media-aandacht voor deze kleine, bloedzuigende spinachtige beestjes. Voor paarden is er ook een vrij grote kans om door een teek gebeten te worden.

Besmette teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme overdragen, maar ook minder bekende aandoeningen zoals anaplasmose.

Een tekenbeet is erg lastig te voorkomen maar het is nog altijd beter dan genezen. Voor katten en honden en ook voor mensen zijn er wel middeltjes te krijgen die tekenbeten zouden kunnen voorkomen. Voor paarden zijn er (nog) geen echte goede anti-tekenmiddelen.

Enkele millimeters klein

Teken bij een paard kunnen eventueel door natuurlijke middeltjes (bijvoorbeeld tea tree olie/shampoo) of de gewone insectenmiddeltjes worden aangepakt. Maar belangrijker is het voorkomen van het overdragen van ziektes door de teek. Dit betekent dat de teek zo snel mogelijk verwijderd moet worden. Dit gaat het beste met een tekentang of pincet. Het wordt beslist afgeraden om van tevoren alcohol of iets dergelijks op de teek te doen! Dagelijks controleren op teken, vooral als het paard in een bosachtig gebied staat of als er vaak bosritten worden gemaakt. Houd er rekening mee dat een niét volgezogen teek maar enkele millimeters klein is en de kans dat je hem over het hoofd ziet dus groot is!

Zorgwekkend

Het is best zorgwekkend dat er steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme zijn. In 1994 waren er 6.000 gemelde gevallen, nu zijn het er 25.000 tot 30.000 per jaar.

Normaal houden teken van oktober tot april een winterslaap, maar bij niet al te lage temperaturen blijven ze ook in de winter actief. Meestal worden ze actiever in de loop van maart. In de periode april tot en met september zijn er meer nimfen (de jonge, piepkleine teken), maar de meeste in de lente. Het aantal larven (wormpje) loopt ook in april sterk op. Het hoogste aantal teken zien we van juni tot en met september.

Paarden overleden

Uit een onderzoek uit 2011 bleek, dat na besmetting door teken, 21 paarden overleden zijn in Australië. De racepaarden van Debbie Lee en Steve Hogno overleden nadat ze waren ingeschaard in het plaatsje Kooralbyn. Maar vier van de 25 ingeschaarde paarden bleven in leven en hebben een anti-teken-middel gekregen. Lee en Hogno hebben bijna de helft van hun paarden verloren.
Ook voor andere top-paarden is een tekenbeet in het verleden al fataal afgelopen.

Testen

Paardenliefhebbers, paardeneigenaren, instructeurs, gedragsdeskundigen, dierenartsen (wie dan ook met paarden te maken heeft) kunnen iets leren van het verkeerd inschatten van onverklaarbare klachten. Het aan de kant schuiven van die klachten is onverstandig. Zoeken naar een manier om de paarden te begrijpen is belangrijk, net als het beseffen dat Lyme een ziekte is die op de loer kan liggen zonder het in de gaten te hebben. Koorts, wisselende kreupelheden (verspringend van ene gewricht naar andere), dikke en stijve gewrichten, gevoelige spieren, gewichtsverlies, sloomheid, veranderd gedrag (dat vanuit de hersenen lijkt te komen) kunnen aanwijzingen zijn. Het is gemakkelijk om paarden op Lyme te laten testen.

Huismiddeltjes

Spray met etherische oliën kán helpen voordat een paard de natuur ingaat. In een plantenspuit één liter lauw water en etherische oliën: tien druppels theeboom (tea tree), tien druppels eucalyptus, tien druppels lavendel, vijf druppels citroengras en daarmee insprayen.
Het is echt niet zo dat teken uit bomen vallen. Ze zitten in hoog gras en kreupelhout of mos. Ze kruipen via de benen van het paard naar warme plekjes, zoals liezen, oksels en hals. Belangrijk dus om die plaatsen extra aandacht te geven. Mensen kunnen de spray uiteraard ook gebruiken. Verdere adviezen zijn goed aansluitende kleding en zoveel mogelijk op de paden blijven.

Zorg ervoor, dat je een goede tekenverwijderaar in huis hebt zoals de tekenverwijderkaart.

Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Bron: Manegeruiter/Hoefslag/weekvandeteek/Tekenradar

Foto: Shutterstock