Hitte in Australië: gebrek aan water doodt paarden

Nu het koud is in Nederland is het bijna niet voor te stellen dat het bloedheet is aan de andere kant van de aardbol. Maar de werkelijkheid is anders want in Australië is het zelfs zó warm, dat er al tientallen paarden gestorven zijn. Op dit moment is er een hittegolf daardoor ook droogte. Niet alleen bijna honderd paarden die in het wild leven, zijn er ook andere diersoorten die van deze hitte slachtoffer zijn geworden.

Er werden paarden gevonden bij Alice Springs in het Northern Territory in een uitgedroogde drinkplaats. Ongeveer veertig paarden waren al van dorst en honger gestorven en de overige, die zo goed als dood waren, zijn uit hun lijden verlost.

Nog nooit gezien

De paarden werden gevonden door rangers nadat de plaatselijke bevolking hun afwezigheid had opgemerkt. Een bewoner omschrijft de aanblik als een ‘slachting’ en zegt dat hij er kapot van was tegen de BBC. Hij had zoiets nog nooit gezien. De paarden konden nergens meer heen dan die plek waar normaal water is.

Records

Dit uitzonderlijke weer zorgt voor tientallen hoogst gemeten temperaturen ooit. In de stad Adelaide werd donderdag de warmste temperatuur daar gemeten: 46,2 graden! Het vorige record was 1939.

In 2013 waren er ook al door droogte getroffen binnenlanden en dieren hadden daardoor een gebrek aan eten en drinken. Er werden veel foto’s verspreid van overleden dieren bij uitgedroogde drinkplaatsen. Door ze dood te maken, zou hun lijden worden verkort en dat is toen met tienduizenden en ook nu helaas gebeurd.

Duidelijk is dat zowel extreme kou als extreme warmte kan zorgen voor tekort aan drinkwater. Niet alleen voor paarden in weilanden maar ook in het wild is hiervoor hulp dan heel hard  nodig.

Bron: Cap/De Standaard

Foto: Shutterstock