9 handige tips tegen insecten

De hele zomer lang worden jij en je paard al getreiterd door die vervelende insecten. Hoe zorg je er voor dat je paard geen last heeft van al deze vliegen? En hoe voorkom je volgend jaar dat het er zo veel zijn?

Paarden zijn gevoelig voor allerlei soorten parasieten. Denk hierbij aan muggen, dazen, teken, luizen en mijten. Deze kunnen onder andere zorgen voor jeukende plekken en infecties. Soms verspreiden ze ook andere, ernstigere ziektes.

Dierenarts Wendy Talbot vertelde aan Horsetalk dat vliegen toch echt wel een nadeel zijn van het betere weer. Maar… “Als je op tijd begint met het voorkomen dat de vliegen zich voortplanten in de omgeving van je paard, kun je ook verhelpen dat je paarden er het gehele seizoen last van hebben.”

Verschillende soorten

Vooral bijtende vliegen zijn vervelend omdat deze jeuk veroorzaken. Muggen zijn hierdoor ook vervelende beestjes. Er zijn veel verschillende soorten muggen en vliegen. Sommige daarvan nemen ook nare ziektes mee, zoals het West Nijl virus. Deze ziekte is redelijk onbekend en kan hersenverschijnselen geven bij mens en paard. Schrik niet, hij komt vooral voor in mediterrane regio’s, Zuid- en Oost-Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Zuid-Afrika. Toch kan de ziekte, door middel van trekvogels en muggen, ook in Nederland voorkomen.

Warmte en vocht

De meeste insecten wonen en broeden op warme en vochtige plekken. Denk hierbij aan de mesthoop, op rottende bodembedekking of op rottend voedsel. Vanuit deze vieze broedplaatsen verspreiden ze bacteriën naar je paard. Dit is heel vervelend, vooral bij kwetsbare gebieden zoals ogen en wonden. Door deze bacteriën ontstaan dan ook infecties.

Overlast verminderen

“De beste manier om de overlast van insecten te verminderen, is door middel van het managen van de omgeving van je paard. Zo houd je controle over de broedplekken van de plaagdieren. Ook is het handig om een goed vliegen afstotend middel of insecticide bij de hand te hebben.” zegt Talbot.

“Het is belangrijk om te begrijpen wat het verschil tussen een afstotend middel en een insecticide is.” aldus Talbot. “Een vliegenspray maakt het paard minder aantrekkelijk voor vliegen, terwijl een insecticide juist gericht is op het doden van de beestjes. Zij hoeven maar even in contact te zijn geweest met insecticide, en zij zijn al dood. Voor optimaal gebruik van insecticide moet je er al mee beginnen voor het vliegenseizoen is gestart om het broeden te voorkomen. Regelmatige herhaling is nodig.”

De tips

  1. Zorg er voor dat de insecticide die je gebruikt, speciaal gemaakt is voor het gebruik bij paarden.
  2. Gebruik een insecticide op de deken van je paard. Voor de gevoelige delen van het dier, zoals de oren, kun je een speciale crème gebruiken.
  3. Zoek een insecticide dat speciaal gemaakt is voor gebruik rondom de paardenstal. Er zijn plekken waar vliegen altijd zitten, zoals de nok van het dak. Controleer altijd het etiket zorgvuldig om te zorgen dat het veilig is om te gebruiken rondom de paarden.
  4. Mest je stal iedere dag goed uit en breng de mest gelijk weg, zodat de vliegen daar niet in kunnen broeden dicht bij je paard. De stal van je paard moet altijd schoon zijn.
  5. Mesthopen moeten uit de buurt zijn van waar je paard slaapt en graast. Dit zijn natuurlijk fantastische broedplekken voor de vervelende insecten.
  6. Een schoon, goed verzorgd paard zal over het algemeen minder vliegen aantrekken. Goed poetsen dus!
  7. Zorg er voor dat er geen waterplassen zijn in de buurt van de stal, dit zijn optimale broedplekken.
  8. Investeer in een goede vliegendeken of een goed vliegenmasker als je paard er echt veel last van heeft. De vliegendeken kun je eventueel nog behandelen met insecticide voor optimale bescherming.
  9. Zet je paard ’s morgens en ’s middags op stal, dan zijn de meeste vliegen druk in de weer.

 

Bron: Horsetalk / CAP

Foto: Archieffoto