Voor mede-weggebruikers die geen paardenmensen zijn

Wat wil je graag aan andere chauffeurs laten weten over het vervoeren van paarden? Vooral als ze de weg met jou delen wanneer je met paard(en) in een paardentrailer/-auto op pad bent?

Dit zou je kunnen zeggen

  • Achter mijn auto bevindt zich mijn gewaardeerd bezit. Het stapte in die rollende stalen kist omdat ik het vroeg en het dier mij volledig vertrouwde. Het is een levend, ademend wezen waarmee ik over de weg rijd en alle 600 kg van hem wordt in evenwicht gehouden op vier hoeven.
  • Als ik brede bochten maak, heb ik die nodig om te voorkomen dat mijn paard wankelt en valt, dus mag ik deze ruimte en tijd om te draaien?
  • Een paard is geen voorwerp, ik kan niet snel stoppen of scherp draaien zonder zijn veiligheid en zelfs zijn leven in gevaar te brengen.
  • Ik zal er zo ongeveer alles aan doen om te voorkomen dat ik plotseling moet remmen met een paard in de trailer. Zit je in de dode hoek achter mijn tweepaardstrailer en ik moet plotseling remmen, ben je al te dichtbij om te stoppen. Groot is de kans dat jij dan bij het paard in de trailer zult belanden.
  • En de grote afstand tussen mij en de auto voor me? Het lijkt misschien genoeg om er nog twee tussen te laten, maar het is de afstand die ik nodig heb om zacht en veilig te stoppen zonder dat het paard zich zal bezeren.
  • Als we een berg op gaan, is mijn snelheid zo hoog als ik kan op dat moment. Het gaspedaal is al op de grond gedrukt. Hoe hard jij ook probeert, je kunt met bumperkleven ons echt niet sneller omhoog duwen.
  • Mijn aanhanger weegt heel wat kilootjes en door dat gewicht kan ik niet (snel) uitwijken. Als jij me passeert met ruim 100 km per uur in een onoverzichtelijke bocht, breng je niet alleen het paard in gevaar. Je rijgedrag is een gevaar voor de tegemoetkomende bestuurder, mij en mijn medepassagier(s), jou en iedereen die achter ons rijdt.
  • Houd je de volgende keer dat je een paardentrailer ziet, rekening ermee dat er een dier in zit?! Geef alsjeblieft wat ruimte en heb wat geduld.

Door met elkaar rekening te houden, komen we allemaal veilig aan waar we heen willen gaan.

Bron: Manegeruiter

Foto: Digishots