Aanpak parasieten: vaak mest uit weide en stal halen

Milde temperaturen, vocht door regen en dauw: nu voelen parasieten zich echt goed thuis in de wei. Miljoenen besmettelijke larven wonen in het gras en kunnen dus via grazen in een paard terecht komen. Eigenlijk is er maar één mogelijkheid om dit te voorkomen: dagelijks uitmesten.

Dagelijks

De wormeitjes, uitgescheiden door de vrouwtjeswormen in de paardendarm, komen via de ontlasting in de wei terecht. Daar komen binnen enkele dagen larven uit, die op hun beurt door de paarden met het gras worden opgegeten. Ze ontwikkelen zich tot nieuwe wormen in de darmen, niet zelden na een uiterst schadelijke verplaatsing door de inwendige organen en de wanden van de bloedvaten. De Duitse Federale Vereniging voor Diergezondheid adviseert paardeneigenaren dan ook om vaak, liefst dagelijks, paardenmest te verwijderen. Zo zou de belangrijkste bron van nieuwe infecties en ook besmetting kunnen verdwijnen.

In weides zouden minstens om de twee tot drie dagen de paardenvijgen moeten worden verwijderd.

Kruiwagen omkiepen in de mesthoop

Het belang van goed stalbeheer in de strijd tegen de parasieten blijkt uit een Britse studie die van de lente tot de herfst regelmatig de ontlasting van drie groepen pony’s controleerde. Terwijl de uitwerpselen van de eerste groep maar twee keer per week werden verwijderd, kreeg de tweede testgroep een ontwormingskuur in de lente, zomer en herfst, maar zonder extra zorg. In groep drie werden geen maatregelen genomen om wormen te bestrijden. Bij de onderzoeken waarbij men keek naar aantal infectieuze larven in de ontlasting, vertoonde groep drie (die geen actie ondernam), zoals verwacht de sterkste worminfectie. Daarna kwam groep twee, waarin driemaal een wormenpreparaat was toegediend. De groep waarin tweemaal per week ontlasting werd verzameld, kwam het beste uit de test. De hoeveelheid larven was maar een vijfde vergeleken met de “ontwormingsgroep”.

Vanzelfsprekend

Hygiëne speelt een belangrijke rol in strijd tegen parasieten.

Netheid in de stal, maar ook op de wei en trainingsterrein zou op maneges eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. De praktijk leert echter dat de noodzakelijke hygiëne wel eens te wensen overlaat. Van slecht gereinigde boxen, muffe stalbodembedekking, aangestampte mestweides en vervuilde voerplaatsen is aangetoond dat ze de wormkans verhogen. Ze geven perfecte omstandigheden voor allerlei soorten parasieten om te verzamelen. ‘Indien mogelijk, maak elke twee tot drie dagen schoon, maar uiterlijk bij het wisselen van weiland ‘, zegt dr. Birgit van Damsen, expert in houden van paarden en auteur van vele gespecialiseerde paardenboeken.

Hoewel de mestvork, mestboy en mestschep in kleine paardenstallen meest gebruikelijk is om paardenmest te verzamelen, is dit meestal te tijdrovend op stallen met veel paarden. Voor die bedrijven loont het om bijvoorbeeld speciale machines voor paardenvijgen aan te schaffen, adviseert Van Damsen. Speciale verticuteermessen halen de paardenmest uit de grasmat en transporteren deze naar een opvangbak, die weer buiten de wei leeg te maken is.

Door toepassing van calciumcyanamide in het voorjaar sterven ook wormlarven af, maar dit vervangt niet de hygiënemaatregelen in het weideseizoen.

Hygiëne plus

Naast de reeds genoemde, kunnen verdere maatregelen nog helpen om her-infectie met endoparasieten tot een minimum te beperken

  • Laagst mogelijke paardenbezettingsdichtheid op weilanden
  • Regelmatige wisseling van weiland
  • Stalreinigingsmiddel gebruiken
  • Gemengde of afwisselende beweiding met herkauwers
  • Verplaats, als dit kan uiteraard, hooirekken en drinkbakken regelmatig naar een ander plekje
  • Vermijd voeren op de grond in de stal, gebruik bijvoorbeeld fijnmazige hooinetten
  • Mest in het voorjaar de stal volledig uit, de vloeren en wanden reinigen met een hogedrukreiniger
  • Maak vochtige plaatsen zo goed als het kan droog

Bron: Pferderevue

Foto: Pixabaysabinevanerp