Aansingelen: niet te strak!

In de praktijk zien we helaas dat ruiters een paard zo strak als mogelijk aansingelen. Het zadel zou tenslotte wel eens kunnen verschuiven! Is het écht nodig, dat gaatje strakker?

Beweging

Een zadel moet uiteraard niet los zitten. Maar een te strakke singel kan schade aanrichten aan een groot aantal spieren: de borstspieren, trapezius, serratus ventralis-spieren en latissimus dorsi (de rode gebieden op de foto hieronder). Deze spiergroep (ook bekend als onderdeel van de ‘thoracale slinger’) is ontzettend belangrijk voor beweging.

Foto Facebook cadencetherapy

Ribben

Een te strakke singel kan ook kneuzingen van de ribben veroorzaken, de spieren tussen de ribben aantasten en de algehele druk op de rugspieren door het zadel verhogen.

Ademruimte

De singel zit strak genoeg als je hem met weinig moeite niet meer strakker krijgt en het zadel netjes op zijn plaats blijft. Overigens is meestal bij een goed passend zadel heel strak aansingelen overbodig. Het is beter de singel onder de buik te controleren en niet aan de zijkant. Je zult versteld staan hoeveel verschil dat ene gaatje kan maken. De lijfspreuk is dus: geef je paard wat meer (adem)ruimte!

Belangrijk is uiteraard dat de vacht van het paard goed schoon is want opgedroogd zweet of vuil/zand kunnen vervelende schuurplekken veroorzaken het aansingelen hinderen. Controleer ook de singel regelmatig zodat je zeker weet dat hij nog prima in orde is.

Bron: CAP
Foto: Salina Steenmeijer