Acteurs en hun paardenliefdes

In de bios of op televisie hebben heel wat mooie samenwerkingen gezien. Niet alleen tussen mensen: veel acteurs werkten tijdens het filmen samen met een geweldig paard en gaven het dier een liefdevol thuis! Horse and Hound maakte een lijst van zes combinaties.

Robert Redford

De acteur Robert Redford startte zijn carrière in de jaren ’50 en is heel bekend door zijn rol in The Horse Whisperer, een film die hij ook zelf heeft geregisseerd en ook gebaseerd is op een boed met dezelfde titel. Hij is ook een echte paardenliefhebber. In The Electric Horseman, een film uit 1979, speelt hij een aan lagerwal geraakte rodeo-ster, die een renpaard steelt. Redford deed alle stunts met de vijfjarige volbloed Let’s Merge zelf. Na de opnames was hij zo aan het paard gehecht geraakt, dat hij hem meenam naar zijn ranch in Utah.

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen maakte er een gewoonte van om paarden van de filmset mee naar huis te nemen. Hij kocht Paint Horse TJ, waarmee hij werkte tijdens Hidalgo. Na de opnames van Lord of the Rings kocht hij zelfs drie van de paarden. Hij kocht de witte hengst, die het paard van elfenprinses Arwen speelde, als een geschenk voor een stuntvrouw.

De twee paarden die hij in zijn rol als Aragon reed, kocht hij ook: Uraeus, een bruine KWPN’er en de vos Kenny.  De paarden, die in Nieuw-Zeeland leefden, werden verzorgd door een dierenarts en Mortensen ging ze geregeld opzoeken. Uraeus overleed in 2015.

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor kende haar tegenspeler al vóór de opnames van de film National Velvet (1944). Ze reed de zevenjarige volbloed King Charles op haar countryclub, en koos hem zelf uit om in haar film de rol van ‘The Pie’ te spelen.

King Charles bleek een echte ondeugd op de set: hij beet zelfs verschillende leden van de crew en reageerde alleen goed op Taylor. Na de opnames kreeg ze hem van de studio cadeau voor haar dertiende verjaardag. Taylor stalde King Charles in Californië en bezocht hem zoveel ze maar kon. Zelfs jaren later sprak ze nog vol liefde over deze hengst.

Roy Rogers

Roy Rogers speelde in veel westernfilms en stond bekend als zingende cowboy. The Roy Rogers Show was een Amerikaanse westernserie die op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden van 1951 tot 1957. Hij deelde vaak de spotlight met een prachtige palomino hengst. Die heette eigenlijk ‘Golden Cloud’. Rogers kocht hem na hun eerste film samen en doopte hem om tot ‘Trigger’.

De twee werden een heel bekende combinatie. Rogers beweerde dat hij Trigger getraind had om handtekeningen te zetten in de vorm van een ‘X’ en te buigen als hij applaus hoorde. Trigger is op dertigjarige leeftijd op de ranch van Rogers overleden.

Brendan Fraser

Brendan Fraser speelde in heel wat blockbusters in de jaren ’90. The Mummy en George of the Jungle waren twee van zijn bekendste films. In de films reed hij vaak paarden (in George of the Jungle zit een scene waarin Fraser ook met paarden werkt).

Hij werkte in 2015 aan een televisieserie genaamd Texas Rising. Op de set ontmoette hij een Pecheron (Frans koudbloedras), de schimmel ‘Pecas’ genaamd. Fraser had meteen een klik met het paard, kocht hem en bracht hem naar zijn boerderij in de staat New York. Pecas woont daar nog altijd en is beste maatjes met Griffin, de zoon van Fraser.

James Stewart

James Stewart was een van de populairste Hollywoodacteurs, speelde in 17 westernfilms en werkte voor elk van die films samen met de voshengst Pie. Een populair verhaal over het duo kwam er na The Far Country, een film uit 1954. De regisseur vroeg aan de acteur of Pie een bepaalde moeilijke scene zou kunnen doen. Hij antwoordde toen: ‘Ik zal met hem praten.’ Na een korte babbel met het paard, kwam Pie op de set en voerde de scene perfect uit.

Het lukte Stewart nooit om Pie te kopen, maar hij reed het paard wel 22 jaar lang. Toen Pie overleed, werd hij begraven op de ranch van Stewart.

Bron: Horse and Hound

Foto: Youtube