Afspenen en voeding

Binnenkort zullen veel veulens afscheid moeten nemen van hun moeder. Vaak is het afspenen niet het leukste moment. Voor het veulen is het een stressvolle periode, waarin er verschillende problemen kunnen optreden die met voeding en spijsvertering te maken kunnen hebben.

Minder vaak drinken

Enkele maanden na de geboorte laat de merrie het veulen steeds minder vaak drinken. Ondertussen heeft het wel al geleerd om met moeder hooi/gras of brok mee te eten. Als een veulen ongeveer vijf maanden oud is, wordt het van de moeder gescheiden: het afspenen. Waar moet er zoal op gelet worden zodra het afgespeend is?

Zetmeel

Als een veulen op jonge leeftijd al brok leert eten, betekent dat nog niet dat extra energie, die nodig is in de speenperiode, uit brok gehaald moet worden. In brok zit veel zetmeel. Door stress kan het spijsverteringsstelsel ook extra snel werken, waardoor er kans is dat zetmeel in de dikke darm komt. Hierdoor kunnen diarree en koliek ontstaan.

Goed ruwvoer

Een veulen van ongeveer 5 maanden oud groeit snel en heeft dus veel energie nodig. Vanwege het eerdergenoemde risico van grote hoeveelheden krachtvoer, moet het die energie uit ruwvoer halen. Onbeperkt voeren van goede kwaliteit hooi of kuilgras is daarom aan te raden. Na een ruwvoeronderzoek wordt duidelijk hoeveel van welke voedingsstoffen erin zit, waarop de hoeveelheid krachtvoer en eventueel een aanvulling kan worden afgestemd.

Soortgenoten en gras

Gezelschap en vrije beweging is een absolute must. Zeker na het spenen is het belangrijk dat een veulen bij soortgenoten is (al dan niet van eigen leeftijd) om het gezelschap van zijn moeder te vervangen. Gras van een goed onderhouden weiland is ook een waardevolle energiebron, die kan helpen gezond door deze moeilijke tijd heen te komen.

Maagzweer

Door stress kan een gespeend veulen last krijgen van een maagzweer. Het is moeilijk dit helemaal te voorkomen, behalve als het spenen geleidelijk gebeurt. Voor wat betreft voeding kan het helpen om luzerne bij te voeren (kleine hoeveelheid vanwege de scheve calcium/fosfor-verhouding!). Luzerne heeft het kenmerk dat het de zuurgraad in de maag iets kan verlagen.

Bron: Hippos/Hoefslag

Foto: M.Rongen/E.Howell