Al eens van Skijöring gehoord?

Sommige delen van Nederland waren afgelopen weekend even met een laagje sneeuw bedekt. Het duurde maar een paar uurtjes maar welke paardensport kan er nu eigenlijk in barre tijden met sneeuw en ijs worden uitgeoefend? Skijöring (in het Noors skikjøring) is een wedstrijd wintersport voor paarden. In Nederland is het nog vrij onbekend maar als het gesneeuwd heeft, worden ook hier wel eens wedstrijden georganiseerd.

Niet ongevaarlijk

De sport hoort eigenlijk te worden beoefend door een skiër die zich laat voorttrekken door een of meer sledehonden maar het gebeurt ook door een paard (met of zonder ruiter, in het laatste geval is de skiër de menner). De paarden worden getraind om aan de kabels en de skiër achter zich te te wennen en kalm te blijven als het moeilijk wordt in de race. De sport is niet helemaal ongevaarlijk, dat bleek in maart 2016 toen in Leadville (Colorado, VS) en in Minturn bij wedstrijden twee quarter horses overleden.

Demonstratiesport

Meestal worden de paarden bereden, maar het kan ook zijn dat de skiër zelf moet sturen. Het ziet eruit als waterskiën, alleen vindt het dan plaats in de sneeuw. Vroeger werd skijöring gebruikt om zich snel te kunnen verplaatsen in de winter maar nu is het vooral wedstrijdsport. Bij de Olympische Winterspelen in 1928 in Sankt Moritz was het een demonstratiesport. Het meest wordt Skijöring beoefend in Alaska, Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Skijöring Championships

Het zijn topwedstrijden die beslist worden door honderdsten van seconden met een elektronische tijdopname. The World Skijoring Championship klassen die er zijn, zijn de Open Pick & Draw klasse (voor top skiërs, waaronder een aantal vroegere Amerikaanse Ski Team concurrenten en snelste paarden), de Sport-klasse, de Black Star Mule Class (alle skiërs worden getrokken door een muilezel) en de Great Northern Novice klasse. Skijöring is in Whitefish begonnen in de jaren zestig, met de ‘moderne’ skijöring, werd in 2004 opnieuw begonnen. Dit jaarlijkse evenement is bekend om de grootste toegevoegde gelden, de grootste portemonnee en het laagste inschrijfgeld. Door The World Skijöring Championships is er nu zelfs een plaatselijke recreatieve skijöring competitie.

Bron: Hoefsslag/skiinformatie/Wiki

Foto: Shutterstock