Als onweer je overvalt tijdens buitenrit

Een heerlijke buitenrit na een zomerse dag? Houd er dan rekening mee dat onweer meestal vroeg in de avond plaatsvindt. Paard én ruiter zijn erg kwetsbaar voor bliksem.

Grotere stapspanning

Paarden en pony’s overleven een blikseminslag meestal niet omdat de zogenaamde ‘stapspanning’ veel groter is bij paarden dan bij mensen. Bij een inslag komt er tussen de hoeven namelijk op de grond een spanningsveld op de grond en hoe groter de afstand tussen de contactplekken van de benen, hoe groter die stapspanning.

Zo laag mogelijk

Bliksem heeft goede geleiders nodig. Bomen (en ook andere hoge punten in het landschap) trekken bliksem aan. Ben je op buitenrit in de vrije natuur is het dus niet verstandig onder een boom te schuilen of zélf het hoogste punt te zijn. Een paard is ook hoog dus is het veiliger af te stappen als er een onweersbui in de lucht hangt. Is er dichtbij geen veilige schuilplaats, dan is de meest verstandige oplossing om het paard vast te zetten (liefst niet aan een boom, maar zo laag mogelijk) en zelf op afstand te blijven.

Huizen of stallen zijn veilige plekken en ook in een auto is het voor jou veilig omdat bij een blikseminslag de lading dan direct wordt afgevoerd. De restlading, die op de auto achterblijft, is maar heel weinig. Zet het paard het liever niet aan de teugel vast, zodat het in geval van paniek niet aan het bit kan trekken. Het beste zou aan een halster vastzetten zijn. Heb je die niet bij de hand, kun je altijd nog de teugel, vóór je die bijvoorbeeld aan een struik vastknoopt, aan de neusriem vastmaken.

Tel de seconden

Zijn de onweersbuien ver van jou af? Met de (welbekende) ‘tien-seconden-regel’ kun je vrij goed inschattten wat de afstand is. Omdat licht veel sneller is dan geluid, zie je eerst de flits en daarna hoor pas de donder. Tel je de seconden tussen flits en donder en deel je dit door drie, is de uitkomst ongeveer de afstand in kilometers. Zijn het tien seconden of zelfs minder, dan is de bui al gevaarlijk dichtbij en is dat het moment om snel in actie te komen.

Tips

Na een prachtige (tropische) zomerdag kan het weer plotseling veranderen. Daarom is het aan te raden altijd eerst de weersverwachting te controleren voordat je op pad wil gaan. Word je onderweg toch verrast door onweer, dan zijn hier nog enkele tips.

  • Houd afstand van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, masten en van metalen voorwerpen zoals bijvoorbeeld tentstokken.
  • Houd minimaal drie meter afstand van afrasteringen of hekwerken.
  • Zoek in het bos (in het laagste deel) een groepje lage bomen op.
  • Ga in een open veld gehurkt op je tenen zitten. Sla vervolgens je armen om je knieën en houd je hoofd zo laag mogelijk. Nooit plat op de grond gaan liggen!
  • Het risico op blikseminslag is groter in een groep, dus is het beter niet bij elkaar te blijven. Zoek verspreid van elkaar beschutting en dat geldt ook voor het hurken.

Bron: Hoefslag/Manegeruiter/TheDenverPost

Foto: Pixabaylumpi