Beenbeschermers, bandages en peesblessures

Het lijkt tegenstrijdig maar ‘hulp’middelen (zoals bandages, peeskappen/-beschermers) voor de paardenbenen kunnen te maken hebben met ontstaan van peesblessures. Beschermen of beschadigen ze peesweefsel?

Een en ander wordt uitgelegd door Gisella Bartels, dierenfysiotherapeut en chiropractor van Bartels Horse and Health Instituut.

Warm worden

Het dragen van bandages en beenkappen heeft als nadeel het te warm worden van het peesweefsel. Er worden Geregeld in de pees temperaturen gemeten van 43 tot 44 graden. Bij het gebruiken van bandages met een onderlegger, gebeurt dit nog sneller dan bij ‘gewone’ peesbeschermers. Hoe meer het been ingepakt is, hoe sneller de temperatuur zal oplopen. vertelt Bartels.

Kleine beschadigingen

Temperaturen van 43 tot 44 graden zorgen voor ‘denaturatie’ (verliezen van opbouw/samenstelling van eiwit of nucleïnezuur, bijvoorbeeld na hittebehandeling) van peesweefsel. Het is niet zo dat meteen de hele pees beschadigd is, maar enkele vezels zullen op zijn minst hun samenstelling kwijt zijn. ‘Microtraumata’ noemen we dit: kleine beschadigingen. Door die beschadiging werken de vezels niet meer en dragen niet meer bij aan belastbaarheid en treksterkte van de pees.

Niet plotseling

Als die ‘denaturatie’ regelmatig plaatsvindt, doordat de temperatuur onder de beschermers te veel oploopt, is er uiteindelijk een grotere kans op een echte peesblessure. Bandages worden echter niet vaak als boosdoener gezien, omdat ze niet plotseling tot direct letsel leiden. Toch kunnen ze in het geleidelijk ontstaan van blessures een grote rol spelen. Het is dus mogelijk dat die bandages of beenkappen die men omdoet ter bescherming van de pezen, uiteindelijk kunnen leiden tot beschadiging van het peesweefsel van binnenuit.

Een en ander is nog te lezen in dit artikel over peesblessures door peesbeschermers.

Bron: CAP/Bartels Horse and Health Instituut

Foto: Pixabay Freepix4you

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail