Belangrijke vriendschappen op stal

Net verhuisd naar een nieuwe manege? Je bent serieus onder de indruk van alles: een buitenbak van olympisch formaat, grote en goed gedraineerde paddocks en de beste uitrijmogelijkheden in de provincie.

Hoewel je paard al snel een gelukkig, ontspannen leven zal leiden, merk jij dat het onderhandelen over manegeregels en het leren kennen van mede-stalgenoten wat meer tijd kost.

Je zult tijdens je verblijf op stal zeker een paar van de volgende, herkenbare types tegenkomen.

De manege-bestie

Je voelt meteen de klik en krijgt een band door jullie liefde voor evenementen en tweedehands paardenspullen-verkopen. Samen genieten van een kopje lauwe koffie, dat ze je vriendelijk geeft omdat je nog geen tijd had om er zelf te halen. Je dacht dat je poging om fulltimebaan, gezin, hond en algemene verplichtingen met een paard te combineren, van jou een chaoot maakte. Echter, zij zit in precies dezelfde positie en begrijpt dat je op een ouderavond verschijnt in rijbroek en paardenvest (die eigenlijk gewassen moesten worden). Vrije dagen bestaan uit samen rijden, roddels inhalen en het plannen van volgende paardenuitstapjes, waarbij je om beurten vervoer regelt. De paarden, vrij gelijkwaardig in niveau en talent, kunnen goed met elkaar opschieten, óók in de wei. Je deelt (dure) spullen want je vindt het niet erg om iets te lenen omdat je het altijd terugkrijgt. Kortom, wat moest je zonder je manege-bestie?

De ‘vriendijand’

Je weet niet zeker wát het is, maar er is gewoon iets met deze irritant vlekkeloze ruiterkoningin dat je een klein beetje jaloers maakt en ook een beetje gekwetst. En het lijkt erop dat het gevoel wederzijds is. Terwijl je altijd beleefdheden uitwisselt, wordt het gesprek luchtig gehouden maar lijken jullie een concurrentie te hebben ontwikkeld in het zadel. Je gaat niet uitgebreid in op de voeding of training van je paard. Er bestaat tenslotte een kans dat ze je kan verslaan de volgende keer dat jullie het tegen elkaar opnemen op wedstrijd. Vorige week hoorde je haar kletsen tegen de hoefsmid over weinig gebruik van het achterbeen en de uitgestrekte draf van jouw paard. Ze weet nog niet dat je een dure les hebt geboekt bij de beste dressuurtrainer in de buurt. Dus de volgende keer dat je elkaar op concours ontmoet, zal ze versteld staan!

De redder in nood

Misschien is het de niets-met-paarden hebbende wederhelft van de manegehouder,  of een boer die, helaas voor hem, net aan de overkant van de weg woont. Het is vrijwel gegarandeerd dat deze held bij een noodsituatie zal worden ingezet om de dag te redden. Vrachtwagen start niet? Geen probleem. Is er een kudde paarden door een hek gesprongen? Geen zorgen. Een muis of rat in de voerbak? Ondanks niets op te hebben met de paardensport, is deze persoon bijzonder goed in een paardencrisis waar gezond verstand nodig is.

De aanhankelijke

Je herinnert je niet dat je tegen haar zei dat je naar een wedstrijd ging, maar ze komt daar toch altijd terecht. Haar paard is een beetje te oud om bereden te worden, maar ze vindt het nog steeds heerlijk om mee te doen. Deze persoon zal altijd toekijken wanneer er les wordt gegeven. Ze is zo vaak en lang op stal dat je je afvraagt of ze ooit weggaat. Maar je hebt ook een beetje medelijden met haar, dus mag ze soms op jouw paard rijden, waar ze eeuwig dankbaar en dolblij mee is. Na een tijdje ontstaat er een ‘onuitgesproken overeenkomst’: Ik laat je af en toe rijden als je voor me groomt op wedstrijden … Het lijkt beide partijen gelukkig te maken.

De persoon met ‘spullen’

Haar ruimte in de zadelkamer is groter dan die van iedereen. Vorig jaar beëindigde ze haar carrière als vertegenwoordiger van make-up spullen, toen ze zich realiseerde dat vertegenwoordiger voor bedrijven van paardenvoeding en -verzorging veel winstgevender zou zijn. Alles wat je nodig hebt: dit is je vriendin! Ze geeft je de ‘beste prijs’ voor de nieuwste producten en als je aan haar kant staat, mag je misschien zelfs iets lenen uit haar grote verzameling. Haar paard heeft een flink aantal volgers op social media. Ze heeft ontelbare sponsordekens, hoewel je er vrij zeker van bent dat je haar nog nooit op concours zag. Sommige mensen zijn gewoon gezegend met geschenken van gulle gevers die gaten kunnen opvullen.

Bron: H&H

Foto: Istock