Beloning tijdens het rijden als aanmoediging

Gelukkige paarden paarden zullen meestal álles geven als ze jouw waardering en aanmoediging voelen door beloning tijdens het rijden.

Houd jezelf niet voor de gek

Een paard weet precies hoe jij je voelt tijdens de rit. Ze kunnen ‘gedachten lezen’ (eigenlijk meer lichaamstaal lezen) en merkt precies wanneer je gefrustreerd, boos, van streek bent en omgekeerd wanneer je ontspannen, vergevingsgezind, vrolijk en enthousiast bent. We weten allemaal dat positief reageren heel krachtig is en meer dan wat ook gewaardeerd wordt door de trouwe viervoeter. Het belonen van een paard hoeft niet op de grond te gebeuren met een traktatie in de hand. Eigenlijk is aanmoediging geven onder het zadel directer geeft meer voldoening dan alles wat op de grond wordt gedaan ná het rijden. De sleutel is om het juiste moment te vinden om ‘ja’ te zeggen en om te weten hoe dat in een beweging moet worden gedaan.

Dus, zonder verdere discussie, hier zijn een paar eenvoudige manieren om een paard te laten weten goed bezig te zijn.

Gedachten

Denk ‘Yes’, ‘Wow’, ‘Geweldig’, ‘Fantastisch’ of wat je op dat moment ook voelt. Wees ervan overtuigd dat het paard je gedachten kan lezen. Ook al kunnen ze dat niet echt, ze kunnen zeker de seintjes lezen die je lichaam geeft door je zit, benen en handen. Ze weten of je gedachte positief of negatief is. Dus ja, gewoon aan iets leuks denken, zal vanzelf overgaan in de gedachten van het paard.

Bedankje

Spreek een zacht en laag ‘goed zo’. Je hoeft je bedankje niet te delen met de hele wereld maar zeg het gewoon hard genoeg om de oren van het paard in je richting te laten schieten.

Huid gevoelig

Aai of geef het paard een klopje, maar niet slaan! Ooit dachten mensen dat het hard ‘slaan’ in de hals van een paard een goede zaak was, en dat het dier dit ook als ‘iets goeds’ zou zien, want een paard is toch groot en sterk? Welnu, de huid van het paard is zelfs gevoeliger dan de menselijke huid. Het spreekt vanzelf dat een klap als een klap voelt, en een klopje of wrijven is een veel meer gewaardeerde beloning.

Teugelvrijheid

Nog beter: binnen teugel iets los laten terwijl je het paard aait met je binnenhand, in ritme met de pas. Kun jij tegelijkertijd over je buik wrijven en kauwgom kauwen? Dan is deze voor jou: terwijl het paard beweegt, reik je lichtjes naar beneden (buig niet te ver naar voren want zo verander je zijn balans). Beweeg je hand langs de nek in een voorwaartse/achterwaartse beweging, bij voorkeur in het ritme van op en neer gaan van het hoofd. Houd dezelfde teugellengte tijdens het aaien. In galop laat dit de binnen teugel los als de nek naar voren/omlaag gaat. Het contact zal voorzichtig weer worden opgenomen wanneer de nek terugkomt/weer omhooggaat.

Het idee erachter is niet om te storen in de beweging van het paard, maar om een ​​zachte teugelvrijheid te geven tijdens het aaien.

Harmonie

Open voorzichtig (heel kleine bewegingen) je ellebogen samen met de lichaamsbewegingen van het paard. Geef zo de vrijheid heeft om hoofd en nek in de beweging mee te laten gaan. Je kunt zo je handen mee laten bewegen richting het bit. Dit zal een moment van harmonie geven, geen beperking, geen instructie, geen commentaar. Volg gewoon het paard en moedig aan om een ​​krachtigere voorwaartse stap te zetten door minder ‘stop’ via het bit.

Vrijheid in rug

Beweeg een beetje meer mee in de beweging van het paard. Je hebt altijd de mogelijkheid om ‘los te laten’ met je zit: laat je onderrug los en soepel worden en volg op een aanmoedigende, enthousiaste manier. Het paard zal de vrijheid in de rug waarderen en kan gewoon als antwoord verder reiken met de achterbenen.

Kleine vrijheid

Houd je teugellengte vast, maar geef een zachte halve ophouding en laat voorwaarts iets los, zodat het paard in contact naar voren kan strekken. Op deze manier kun je een kleine ruimte maken voor het paard waar hij naar toe kan reiken. Als dit goed wordt gedaan, waardeert een paard altijd die kleine vrijheid van extra ruimte om vooruit te komen.

Laten gaan

Stop even met om iets te vragen. Het kan ook eens goed zijn het paard gewoon een paar passen te laten gaan. Pas op: ‘stoppen’ betekent niet dat je plotseling alles laat vallen en een hobbelende pudding wordt, die ervoor zorgt dat het paard op zijn knieën valt! Je kunt ‘stoppen’ terwijl je de bestaande situatie behoudt. Blijf doen wat je deed, houd jezelf sterk en ga vloeiend mee, maar vraag gewoon even niets méér.

Accepteer

Vaak neemt het paard de leiding en biedt iets aan waar je niet om vroeg. Accepteer dit. In plaats van te corrigeren of te veranderen, geniet je van de ‘aanbieding’ en rijd je gewoon even mee. Je kunt in een paar stappen teruggaan naar jouw leiding, maar het paard leren om initiatief te nemen, vooral in het begin of wanneer het paard jong is, kan op de lange termijn voor een ​​geweldig ruiter/paard-contact zorgen.

Favoriete oefening

Laat het paard zijn favoriete oefening doen. Elk paard heeft wel iets waar het enthousiast van wordt! Er zijn paarden die van ren-galop houden, een uitgestrekte draf of zelfs van vliegende wissels. Ontdek wat een favoriete beweging van het paard is en doe dit aan het einde van een training of na iets moeilijks!

Snelle reactie

Hoe sneller je de reacties kunt versterken, des te eerder zal het paard de beloning verbinden met gevraagde gedrag. Wees zacht maar snel en duidelijk. Ga dan naar het volgende onderdeel en kijk of je van dát wat het paard geleerd heeft, kunt profiteren.

Het allerbelangrijkste is: beloon snel en vaak!

Bron: horselistening

Foto: Digishots