Bestaat de ideale pensionstal?

Is het niet mogelijk een eigen paard aan huis te stallen dan is de keuze voor een pensionstal meestal van verschillende dingen afhankelijk. Voor- en nadelen worden op een rijtje gezet. Soms zijn er niet zoveel keuzes vanwege de kosten, de afstand vanaf thuis en de rijmogelijkheden. Het aanbod in de naaste omgeving dat aan alle eisen/wensen voldoet, is meestal niet zo groot. Sommigen zijn bereid om een iets verdere plaats te kiezen omdat die meer voordelen biedt. Natuurlijk komt het ook voor dat de luxe bestaat om binnen kortere afstand een keuze te kunnen maken.

Wat bepaalt keuze?

Netjes en veilig. Betaalbaar. Dicht bij huis. Elke dag weidegang. Kleine groep en dus niet druk. Ruime boxen (waar ze met hoofd uit kunnen),. Er wordt iedere dag uitgemest door staleigenaar en paarden worden door staleigenaar gevoerd (op verzoek ook supplementen). Gezellige, aardige mensen. Ruime en nette zadelkamer. Paarden krijgen genoeg (naar behoefte) te eten (meerdere keren per dag hooi). Solarium (gratis) en poetsplaats met koud en (gratis) warm water. Paard staat lekker dik in het stro. Keuze andere bodembedekking. Binnen- en buitenbak (ook in winter bruikbaar). Longeerbak/paddock en stapmolen (overdekt). Uitrijmogelijkheden. Mogelijkheid tot parkeren van trailer. Vriendelijke, behulpzame, attente eigenaar. Lekker verwarmde kantine.

Blij paard

Is er geen mogelijkheid om een paard onder alle omstandigheden thuis te kunnen rijden en te stallen, dan zouden alle voor- en nadelen eens op een rijtje kunnen worden gezet en wat er nu écht belangrijk is bij de keuze van de pensionstal/manege. Maar ook (en niet het minst) wat belangrijk is voor het paard want is de viervoeter heel blij met zijn plekje, dan word de eigenaar daar vast en zeker ook gelukkig van en neemt (kleine) nadelen voor lief!

Bron: Hoefslag
Foto: Sabine Timman