Bij paardrijden een sport bh dragen, ja of nee?

Is het niet een beetje gek dat niet alle amazones (welke cupmaat ze ook hebben) een sport bh dragen? Je hoort vaak ‘te duur’, ‘het zit niet lekker’ of ‘dat heb ik met mijn maat niet nodig’. Bijzonder, want wat is duur? Voor laarzen mag gerust een paar honderd euro worden betaald, maar blijkbaar is 60 euro voor een sport bh veel. Nadat uit een onderzoek bleek dat 40 procent van de amazones last heeft van pijnlijke borsten tijdens het rijden, is er een bh-advies/richtlijn gemaakt.

Specialiste

De Britse Equstrian Trade Association (BETA) maakte samen met de British Equestrian Federation deze ‘Horse Rider’s Guide to Bras’. Het is gebaseerd op een grootschalig onderzoek door Dr. Jenny Burbage, een biomechanica specialiste van de University of Portsmouth en Lorna Cameron van het Sparsholt College.

Ongeveer 900.000 Britse amazones rijden zeker één keer per week en velen van hun zouden op een bepaald moment pijn kunnen gaan krijgen. Van de ondervraagde 1.324 amazones zou 40% pijn ervaren tijdens het paardrijden, die te maken heeft met de cup-maat. Ook kwam uit het onderzoek dat minder dan 35% van de vrouwen een sport bh draagt en ten minste één pijn-in-de-borst klacht werd besproken door 59% van de vrouwen die aan het onderzoek meededen. Het doorzitten in de draf was meestal het pijnlijkst en 21% van de vrouwen gaf aan dat de pijn van invloed is op hun sportresultaten.

De onderzoekers denken dat deze studie grote aandacht zal trekken van zowel amazones als de winkeliers die speciale sport- en paardrij-bh’s verkopen. De handleiding, die laat zien hoe je kunt testen of de sport-bh goed past, is makkelijk in de paskamer te gebruiken. Het zou een goede hulp kunnen zijn bij de goede keuze en op die manier pijnvrij en aangenaam te kunnen paardrijden.

Goede voorlichting

Soms heeft pijn in de borsten tot gevolg dat amazones ophouden met de paardensport. Dat blijkt ook uit dit Brits onderzoek. De pijn zou, na het hebben van weinig energie, weinig tijd en het hebben van werkverplichtingen, de vierde reden zijn waarom vrouwen ermee stoppen. Daarom is goede voorlichting nodig over een goede pasvorm en borstondersteuning tijdens paardrijden.

 

Bron: H&H / Hoefslag

Foto: Sabine Timman