Blij met (goedbedoelde) adviezen?

Als ruiter krijg je regelmatig allerlei adviezen over paardrijden, de verzorging, over van alles en nog wat. Van mensen op stal, social media, online forums, de (welgemeende?) raad vliegt om je oren. Is dat iets waar je blij van wordt?

Adviezen

  1. Ander zadel doet wonderen

Harnachement moet natuurlijk passen en prettig zijn, maar er is ook mode die meespeelt. Een paar jaar geleden werd door veel eventingruiters met vijfpunts borsttuig gereden en de aansnoerneusriem was noodzakelijk voor elk dressuurpaard. ‘Mode’ komt en gaat, maar geld besteden aan trainingen zal ruiter en paard waarschijnlijk meer hulp bieden dan het nieuwste hebbeding.

  1. Altijd beter zonder ijzers

Er zijn paarden die lopen zonder problemen ‘blootsvoets’ maar dat wil niet zeggen dat ieder sportpaard geschikt is om zonder ijzers te lopen. Er zijn er die dat zeker doen, en dat bespaart eigenaren een klein fortuin. Veel paarden hebben er echter voordeel van om vierkant op ijzers te staan. De hoefsmid is hier ongetwijfeld de beste expert!

  1. Zo’n leuke combinatie: jonge ruiter met jong paard

Bij aankoop van een nieuw paard of pony, krijgen onervaren, jonge ruiters wel eens het advies om een jong paard te kopen. Ruiter en paard kunnen samen groeien en leren. Niet onmogelijk maar het pakt ook wel eens anders uit dan gehoopt.

  1. Medicijnen: dé oplossing

Geen goed advies: er wordt verteld dat je aan een paard bute (pijnstiller voor paarden) moet geven, zodat je kunt blijven rijden. Zou je dit niet eerst even met de dierenarts moeten bespreken?

  1. Motorolie?

Ja écht, op Facebook werd motorolie aangeraden om zomereczeem te behandelen…

  1. Geen training voor wedstrijd

Er adviseerde ooit iemand om de hele week ervóór niet te rijden. Dit zou betekenen dat het paard veel energie heeft en het sterkst kan presteren op de de dag van de wedstrijd.

Bron: Cap / Horse&Hound

Foto: Pixabay Rihaij