Boxrust: en wat nu?

Het woord boxrust wil je liever niet horen. Maanden van training zijn foetsie, fijne bosritten behoren voorlopig tot het verleden: het paard is veroordeeld tot ‘gevangenschap’ en voor jou is er niets te rijden. Bij een (been)blessure is boxrust vaak de enige oplossing. Maar, hoe leg je dat nu uit aan de viervoeter die verder fit en gezond is en hoe maak je het voor jullie beide zo prettig mogelijk om deze periode door te komen?

Enkele tips

Een spiegel

Als je paard gewend is om urenlang buiten te staan, is het niet gemakkelijk om 24/7 opgesloten te zijn. Een spiegel in de stal kan dan de verveling verdrijven. Een onbreekbare versie nemen, is dan wel aan te raden uiteraard.

Ander paard

Je moet toch wat als het paard even niet kan/mag… kijk of je iets anders kunt regelen. Nadat je weer eens even in het zadel hebt gezeten, kun je er weer beter tegen. En dat is ook fijn voor het paard met de boxrust want jullie moeten tenslotte wel beide een béétje happy zijn!

Radio

Het kopen van een draagbare radio op batterijen voor je ‘arbeidsongeschikte’ vriend is een goede investering. Die zorgt voor wat achtergrondgeluid en bovendien is muziek goed voor de ziel, toch?

Fit blijven

Van bijna elke dag trainen en wedstrijd rijden kom je nu ineens nauwelijks in beweging. Misschien kun je even een andere sport oppakken die je ook fit houdt? Dan voorál doen, zodat je soepel en in conditie blijft.

Een Massage

Vraag aan de dierenarts of een massage voor het paard een idee is. Dat kan door een professionele paardenmasseur zijn, maar je kunt het ook zelf doen. Er zijn verschillende massagehulpmiddelen te koop en zo houden jullie je band in stand.

Meedoen

Je kunt zelf niet meedoen aan wedstrijden, maar dat betekent niet dat je je helemáál niet meer op concoursen laat zien. Er is tenslotte altijd wel iets te doen. Proef voorlezen, groomen, schrijven bij de jury, ringmeester. Een bijkomend voordeel: je leert er ook vaak nog iets van!

Vriendje

Het is best sneu als een paard eenzaam achterblijft op stal, terwijl de rest lekker buiten kan lopen. Laat dan een vriendje naast hem staan want dat brengt wat rust in huis.

Iets anders doen

Misschien kun je je tijd ook anders, toch nuttig, besteden. Wat denk je van het eens goed schoonmaken van het harnachement? Die zadelkast puilt ook al heel lang uit… kijk eens wat een ruimte je nu overhoudt. Hé, en dan zijn daar ineens die sporen die je al zo lang kwijt was! Spullen die je vast nooit meer gaat gebruiken, zet je op marktplaats. Dat is een win-win-situatie!

Afleiding

Elk paard houdt toch van eten? Maak een grote wortel/ biet vast aan een touw in de stal of een (paardproof) speeltje. Dat zorgt zeker ook voor afleiding.

Bron:  Horse&Hound / Hoefslag

Foto: Digishots