Brandnetels gevaarlijk?

Brandnetels kunnen bij mensen vervelende, jeukende plekken veroorzaken. Paarden vinden gedroogde brandnetels lekker om op te eten, maar ook zij kunnen blijkbaar niet goed tegen het aanraken van de plant.

Een Britse dierenarts vertelt dat brandnetels gevaarlijk zijn. Zij moest naar een renpaard komen die zwaar ademend in zijn paddock lag. Er werd gedacht dat hij een hartaanval of rugblessure had.

Zwellingen

De dierenarts vertelt dat de eigenaar dacht dat het paard een hartaanval had. Ze moest meer dan een uur rijden naar het paard. Toen ze ter plaatse kwam was het paard gelukkig al beter te pas. Wel zag ze zwellingen op de zijkant van zijn lichaam en en concludeerde ze dat die door de brandnetels waren veroorzaakt.

Rustig

Het dier probeerde op te staan, maar dat lukte niet. Hierdoor raakte hij in de stress. In zijn paniek vernielde het paard een hek, maar hij raakte hierbij gelukkig niet gewond. De dierenarts vertelt dat het belangrijk is dat de omgeving rustig blijft. Ze moeten zorgen dat het paard niet op kan staan en direct de dierenarts bellen.

Het duurde in totaal drie uur voor het paard weer op zijn benen kon staan. De volgende dag was hij weer de oude.

Bewust

De dierenartsenpraktijk krijgt veel reacties op de video over het voorval, die ze op Facebook gedeeld hebben. “We waren verrast hoeveel paardeneigenaren iets soortgelijks hebben meegemaakt. Daarom willen we mensen bewust maken van het gevaar van grote hoeveelheden brandnetels in de wei of paddock. In gedroogde vorm kunnen brandnetels gegeten worden, maar een heftige reactie wanneer je paard in de planten rolt, is niet uitgesloten.”

Dat renpaarden een dunne vacht hebben en het paard net getraind was, kan hebben bijgedragen aan de ernst van de allergische reactie.

Bron: Horse & Hound / Hoefslag

Foto: archief