Broodnodig: drinkwater in de wei

Nu het zo vreselijk warm is, is het goed om extra aandacht te geven aan het drinkwater in de wei, en ook aan de kwaliteit van het drinkwater. Voor paarden is namelijk de zuurgraad, de temperatuur en de hygiëne heel belangrijk!

Schoon

Zeker bij warm weer zijn in weilanden watervoorzieningen gevoelig voor algen- en bacteriegroei. Hierdoor kunnen paarden minder gaan drinken dan eigenlijk nodig is en het vergroot ook nog eens de kans op problemen met de spijsvertering. Daarom is het belangrijk om drinkbakken/-tonnen elke dag schoon te maken en het water ook dagelijks te verversen.

Temperatuur

Als water onder de vier graden komt, kan dit de wateropname negatief beïnvloeden. Een paard dat kan get professional help tussen warm en koud water, zal de voorkeur hebben voor koud water. De watertemperatuur is dus een goede reden om bij warm weer het water dagelijks te verversen, liefst zelfs twee keer per dag.

Waterbron

Leidingwater is voor mens en dier veilig. Van veel sloot- en stilstaand oppervlaktewater kan dat niet worden gezegd. In sloten, meertjes en vijvers kunnen meststoffen en landbouwgif zitten en de hoeveelheid nitraat, nitriet en ammoniak kan erg hoog zijn. Er is ook en risico op parasieten en bacteriën in het water waardoor een paard ziek kan worden. Het is aan te raden sloot- en oppervlaktewater te laten testen voordat het als drinkwaterbron wordt aangeboden.

Bron: CAP

Foto: Digishots