Buitenrit als voorbereiding op wedstrijd

Een buitenrit kan met een ‘beetje verbeelding’ niet alleen veel plezier geven maar ook een goede voorbereiding zijn op een wedstrijd voor het paard en jezelf.

Tips

Je wil misschien wat extra punten verdienen in de dressuurring of meer zelfverzekerd zijn met springen of tijdens een buitenrit? Hier volgen een paar tips die je misschien kunnen helpen.

  1. Oefen op puntjes op de i. Je kunt makkelijk punten extra verdienen als je de puntjes op de i zet in een dressuurproef. Net zoals je bijvoorbeeld naar een letter toe moet rijden, zo ga je buiten nu ook richting een bepaalde plek. Kies een boom of struik als richtpunt en maak daar een overgang.
  2. Wijken voor het been oefenen. Rijd langs ‘enge dingen’ en wijk dan voor het been door het hoofd van het paard weg te draaien. Toch voorwaarts blijven rijden. Het paard leert dan weg te rijden van de beendruk zonder erover na te denken.
  3. Hekken openen en sluiten. Open en sluit ook hekken tijdens een buitenrit. Als je dit doet terwijl je op het paard zit, zal het leren om te draaien op de voorhand en achterwaarts te gaan zonder zich dat te realiseren.
  4. Verbeter de vrije stap. Voorwaarts stappen tijdens een buitenrit maakt dat het paard zich sneller happy voelt. Dit maakt het ook makkelijker om aan te moedigen met lange teugel de hals te strekken dan in de dressuurring waar het meestal niet zo relaxed is.
  5. Langs bermen rijden. Woon je in de buurt van een bosgebied, dan is het lopen langs natuurlijke bermen een ideale manier om een paard zelfvertrouwen te geven. Vooral jonge paarden vinden het nog moeilijk om op en neer langs lijnen te lopen. Een buitenrit is een ideale oefening hiervoor. Begin met kleine stukjes en maak deze steeds een beetje langer.
  6. Niet bang zijn voor greppels. Over kleine greppels springen kan ook leuk zijn, behalve als je het paard hierdoor slechte gewoontes gaat aanleren. Zoek een kleine, makkelijke, natuurlijke greppel om mee te beginnen en ga van daaruit verder. Het is niet aan te raden om afvoergreppels/-slootjes hiervoor te gebruiken. Wees er zeker van dat de bodem aan beide kanten goed is en er geen afval ligt.
  7. Vertrouwen opbouwen. Veel paarden zullen proberen om langs een plas water heen te gaan omdat hun instinct zegt dat de bodem daar lager is. Als jij het paard kunt overtuigen vrolijk door de plas heen te stappen, leer je dat het niet vervelend hoeft te zijn als zijn voeten nat worden en bouw je ook een vertrouwensband op.
  8. Plezier aan water. Door kleine beekjes, riviertjes en meertjes lopen is een geweldige manier om een paard te leren dat het plezier kan beleven aan water. Begin waar het ondiep is en je zeker ervan bent dat de bodem veilig is. Veel bekende ruiters gaan regelmatig met hun (top)paarden, voorafgaand aan een wedstrijd, het water in om hun paarden zelfverzekerd te houden.
  9. Omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Je weet nooit wat je buiten gaat tegenkomen, net zo min als je dat weet bij een wedstrijd. Is een paard dus gewend aan verschillende terreinen, schaduwen, natte ondergronden en iets anders dan de dagelijkse dingen, zou een wedstrijddag ook probleemloos moeten kunnen verlopen.

Leer en geniet van een buitenrit!

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Salina Fotografie