Buitenritten: richtlijnen Bereden Politie

De Bereden Politie gaf onlangs in een Facebookbericht aan dat ze veel vragen kregen over het maken van buitenritten (met name tijdens de paasdagen). In elke gemeente zijn er andere regels en daardoor is het moeilijk om een duidelijk antwoord te geven. Om die reden werden er richtlijnen opgesteld.

Met z’n tweeën of alleen

De politie adviseerde om zo veel mogelijk alleen op pad te gaan en als dat écht nodig is. Kan het niet anders, dan mag je maximaal met z’n tweeën naar buiten. Groepjes van meer dan twee personen zijn al meer dan een week niet toegestaan. Hier zal dan ook tegen worden opgetreden, zo geeft de politie aan. Tot nu toe geldt dit niet voor personen uit hetzelfde huishouden. Daarnaast riep de politie op om ook te paard de 1,5 meter afstand te houden en dat kan door een stuk uit elkaar te rijden, of door achter elkaar te rijden.

Vraag bij de gemeente

De derde richtlijn die de politie gaf: vraag bij de gemeente of het is toegestaan op dit moment een buitenrit te paard te maken. Behalve de coronamaatregelen die vastgesteld zijn in de noodverordering van de veiligheidsregio, geldt ook de gewone Algemene Plaatselijke Verordering van de gemeente. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat ruiters tussen 1 april en 1 oktober niet welkom zijn op het strand. Houd jij je wel aan de coronamaatregelen, maar rijd je op het strand, dan ben je tóch in overtreding.

Toezicht houden en handhaven

De politie gaf ten slotte ook nog aan toezicht te zullen houden op stranden, in verschillende natuurgebieden, parken en in steden tijdens de paasdagen. Zij handhaven de wetten die daar gelden en treden indien nodig op. De politie hoopt dat bovenstaande richtlijnen helpen om een keuze te maken waar goed over is nagedacht.

Bron: Hoefslag/Facebook Bereden Politie
Foto: PixabayMabelAmber