Burn-out bij een paard bestaat

Vandaag de dag staat het thema burn-out veel in de belangstelling. Het steeds dagelijkse leven met meer en meer stress, vormt samen met druk en gebrek aan tijd voor ontspanning een explosieve combinatie. Lichaam en vooral geest voelen zich opgebrand, de letterlijke vertaling is ‘burn-out’.

Niet alleen mensen

Een tijd van opgeven, gebrek aan motivatie, depressie en vermoeidheid volgen. Maar niet alleen mensen worden vaak blootgesteld aan voortdurende stress, ook paarden kunnen zelfs last hebben van negatieve stress (disstress genoemd) en er op dezelfde manier op reageren. Veel toernooien inclusief vervoer, harde of niet passende training en niet te vergeten een onjuist gedrag naar het paard toe, kunnen ook leiden tot geestelijke aandoeningen bij paarden. Niet alleen sport- en wedstrijdpaarden worden beïnvloed door de burn-out. Elk paard dat stress voelt, kan ziek worden. De behandeling is niet eenvoudig. Het motiveren van een opgebrand dier is moeilijk en vraagt om een langdurige therapie en alledaagse basis- of houdingsveranderingen.

Snel herkennen

In de strijd tegen het burn-outsyndroom is een snelle herkenning van het probleem belangrijk, omdat een vroege diagnose de behandeling makkelijker zal maken. Zoals de meest ónoplettende eigenaren die alarmsignalen opmerken, zoals plotselinge agressie, elke verandering van karakter en een achteruitgang in prestaties, merken óplettende eigenaren de veranderingen al weken of maanden eerder. Een van de eerste signalen zijn de zogenaamde vleugeloren. Het paard laat zijn oren naar de zijkant vallen en reageert langzaam op geluiden en spraak. Daarnaast zijn een hangende onderlip, zoals bij het slapen, en een lusteloze uitstraling duidelijke tekens. Het paard begint zijn omgeving niet langer waar te nemen en de onverschilligheid neemt elke dag toe. De ingetrokken staart en een onnatuurlijke houding en heen en weer bewegen van het hoofd, trillen bij het aanraken, zijn andere duidelijke signalen. Zelfs het ontbreken van hengstigheid kan wijzen op een burn-out.

Behoeften

De oorzaak van burn-out is zelden alleen het wedstrijd rijden. Vaak zijn verkeerde omstandigheden oorzaak van de ziekte. Paarden zijn sociale dieren, die contact met soortgenoten nodig hebben. Een buurman in de stal maar elkaar niet kunnen zien, laat staan ​​contact maken, is niet genoeg. De dieren knabbelen graag aan elkaar en herkennen de betekenis van de andere lichaamstaal. Bovendien hebben ze een grote behoefte aan beweging. Dagelijks op de grond rollen, rennen, springen en rondrennen zonder ruiter zijn erg belangrijk voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Waar mogelijk moet een paard in de open lucht op de weide kunnen of in grotere bewegingsgebieden zoals paddocks met andere soortgenoten kunnen communiceren. Vagen zoals: ‘Heeft het paard voldoende beweging?’, ‘Zijn de stallen groot genoeg?’, ‘Is voldoende ruwvoer beschikbaar?’, ‘Is het kuddegevoel aanwezig?’ zijn slechts een paar punten die moeten worden bekeken om een ​​burn-out te voorkomen.

Herstel

Het burn-outsyndroom is niet alleen geestelijk merkbaar. Het heeft ook een grote invloed op de lichamelijke gezondheid. Spanning, spierverlies, vitaminen- en mineralengebrek, vermagering, koliek, maagzweren en een sterk algemeen verzwakte weerstand kan ernstige gevolgen hebben.

Chronische kramp van de spieren is een veel voorkomend symptoom van burn-out. Deze spierblokkades zijn voornamelijk te vinden in de nek en schouders en kunnen het paard hevige pijn bezorgen. Door de stressvolle situatie is het niet meer mogelijk om zelfstandig de spiergroepen te ontspannen en hierdoor heeft het paard hulp nodig op de weg naar herstel. Fysiotherapie met massage, acupunctuur, triggerpunt- of stress-puntmassage en met name door oprekken van spieren kan ontspanning van de getroffen gebieden worden bereikt en dus ook een vermindering van de pijn. Het paard krijgt geleidelijk meer beweeglijkheid en moet voorzichtig weer spieren gaan opbouwen. Bewegen in water, vrij rennen en longeren komen lang vóórdat er weer een mogelijkheid is om te rijden. Voedingssupplementen en vitaminesupplementen kunnen de verslechterde weerstand en welzijn verbeteren.

Veranderen

Iedereen die de eerste tekenen van burn-out bij een paard waarneemt, moet zich afvragen welke alledaagse situaties die stress kunnen veroorzaken. Het is zaak dit op een goede manier te veranderen of te werken aan beter omgaan met de stresssituatie door het paard hiervoor te trainen.

Verstandig trailer laden vermindert bijvoorbeeld de spanning van een paard aanzienlijk als het de trailer als iets positiefs voor zichzelf ziet.

Om paarden burn-out te voorkomen, luidt het advies dat paardeneigenaren regelmatig nadenken over hoe de viervoeters hun weg vinden in het dagelijks leven en de paardenhouderij met een kritisch oog bekijken.

Bron: Horse.de

Foto: Salina Steenmeijer