Carnavalsoptochten met paarden?

Komend weekend is het weer Carnaval. In Nederland komt het niet zo vaak voor dat paarden in een carnavalsoptocht meelopen. In België en vooral in Duitsland is dat heel gewoon. ‘Paarden in de carnavalsoptocht’ is, voordat alle gekte weer losbarst, steeds vaker een punt van discussie (met name in Duitsland).

Ongeluk

Voor sommigen is het traditie, voor anderen dierenmishandeling. Vorig jaar vond een ernstig ongeluk plaats in de ‘Rosenmontagszug’ in Keulen. De paarden van een koets gingen ervandoor en raakten er vijf mensen gewond. Men vermoedde dat een dier was geraakt door een voorwerp dat werd gegooid. Ook in Düsseldorf is vorig jaar in de optocht een paard op hol geslagen. Hoewel er nu strengere regels gelden in Keulen en Düsseldorf zijn rijtuigen verboden.

Veiligheid

In 2016 was het heel vreemd dat geen enkel paard meeliep in de zeven kilometer lange Keulse Carnavalsoptocht. Het feestcomité had dit per uitzondering besloten om veiligheidsredenen vanwege de storm. Enkele andere grote steden hadden om die reden de hele optocht afgeblazen.

Onnodig in de stress

Is de inzet van paarden dierenmishandeling? Dierenbeschermers willen steeds een verbod voor paarden in grote carnavalsoptochten en krijgen feestorganisatoren hiermee te maken. Het gaat voornamelijk om de vraag of de inzet van paarden dierenmishandeling is. De paarden zouden door de harde muziek en de mensenmassa onnodig in de stress raken. Dierenbeschermers beschuldigen de carnavalsverenigingen dat ze de paarden met medicatie rustig houden.

Kalmeringsmiddel

Een woordvoerster van de organisatie Keulse Carnaval zei dat ze tegen het sederen van de paarden zijn en geen enkel paard, van wie dan ook, een kalmeringsmiddel krijgt. Er geldt zelfs een verbod hiervoor. Het hele jaar worden de dieren voorbereid op de optocht en getraind, net zoals politiepaarden.  Ze kunnen met harde geluiden verdragen en het zijn trainingspaarden die gewend zijn met nieuwe situaties om te gaan.

Door middel van steekproeven controleren dierenartsen de paarden voor de optocht begint via bloedmonsters. Ook houden ze de paarden goed in de gaten.

Veiligheid

In Düsseldorf en Aken zorgt ook een dierenarts ervoor dat het goed met de paarden gaat. Dit is opgenomen in de veiligheidseisen. Er worden alleen paarden ingezet die een rustig karakter hebben en met harde geluiden en veel mensen kunnen omgaan. Bovendien gaan er in hun optochten maar weinig groepen mee met paarden. In beide steden worden geen kalmeringsmiddelen gebruikt.

Rust- en drinkpauzes

In Keulen werd het onderwerp wel écht serieus genomen. De dierenartsen zullen zich nog beter met de dieren gaan bezighouden. Ze doen overigens nu al méér voor de dieren dan eigenlijk zou moeten, zoals regelmatige rust- en drinkpauzes.

Er werd beslist dat geen paarden dicht bij muziekkapellen mogen lopen en dat muziek op tribunes wordt uitgeschakeld als de paarden voorbijrijden. Veiligheidsmensen moeten de dieren begeleiden en ook het publiek in de gaten houden. De paarden worden uit de optocht gehaald als ze onderweg nerveus worden. In Keulen moeten ze na vier uur een pauze nemen, maar in andere plaatsen worden ze maar maximaal 3,5 uur ingezet.

Er mogen ondanks de protesten tóch nog altijd paarden in de optochten meelopen.

Bron: rp-online / Hoefslag

Foto: Shutterstock

What do you want to do ?

New mail