Carrousel rijden: een echte teamsport

Paardensport is over het algemeen een individuele sport, denk aan springen of dressuur. Maar bij carrousel rijden is goed samenwerken enorm belangrijk en dit is dan ook een echte teamsport. Een grote groep moet een eenheid worden en dat is moeilijker dan je zou denken.

Aantallen

Om carrousel te gaan rijden heb je een groep nodig, het is namelijk een echte teamsport. Bij het carrousel rijden vorm je met 12 of 16 ruiters een team samen met je commandant. Dit kan zowel met een paarden groep als met een ponygroep. De commandant is degene die de groep commandeert. Het is een hele leuke ervaring omdat er op muziek wordt gereden. Het aantal van 12 of 16 is voor als je officiële wedstrijden wilt gaan rijden maar je kunt ook best met 4 ruiters carrousel rijden.

Figuren

Er wordt bij wedstrijden voornamelijk gelet op de eenheid die de groep vormt. Tijdens de wedstrijden worden er verschillende figuren gereden, dit kunnen zelfbedachte figuren zijn of bestaande carrouselfiguren. De figuren die gereden worden en het tempo waarin dit gebeurt hoort te passen bij de muziek. Hierdoor is het erg leuk om deze wedstrijden te bekijken omdat elke groep andere muziek en figuren gebruikt.

Moeilijk

Zodra je de basis van het paardrijden onder de knie hebt kun je mee gaan doen aan carrousel rijden. De bedoeling van carrousel is dat je achter elkaar rijdt met twee of vier paarden naast elkaar en door elkaar. De hoofden van de paarden horen naast elkaar te zijn en de ruiters horen beugel aan beugel te rijden. Dit is al een kunst op zich want je moet goed naast elkaar blijven rijden in hetzelfde tempo. Ook tijdens het rijden van de figuren!

Kampioenschap

Het Manege & Ruiter Bond organiseert in samenwerking met We All Ride een Online Open Carrousel Kampioenschap. Alle maneges mogen meedoen! Lijkt het jou leuk om met een groep mee te doen? Lees dan even dit artikel voor alle informatie: Online Open Carrousel Kampioenschap voor maneges – Manege & Ruiter Bond

Foto: Media Primair