Concurrentie van je paardenvrienden

Met je paardenvrienden naar wedstrijden gaan, kan een fantastische en leuke ervaring zijn. Je bent elkaars supporter, doet dwaas tussen de lessen door, klapt en lacht na elkaars geweldige prestaties en helpt elkaar. Op sommige (wedstrijd)dagen kan het echter een uitdaging zijn om tegen je vrienden te moeten concurreren.

Wie o wie?

Wie zal eerst moeten gaan, gaat er goed rijden, krijgt meer aandacht van de trainer en wie wordt kampioen? Het kan je tegenvallen om ineens die mensen die je als goede vrienden beschouwt, als concurrenten te zien en je kunt je vreemd, kwetsbaar of ontrouw voelen.

Als dit bekend klinkt en jij je wel eens ongemakkelijk hebt gevoeld tijdens het concurreren met vrienden, zijn hier enkele ideetjes die je misschien kunnen helpen.

Houd eigen doel voor ogen

Om te beginnen ben je (hopelijk) in de eerste plaats op het concours om tegen jezelf te concurreren, om beter te zijn dan de keer ervoor, om het paard te helpen zijn beste prestaties neer te zetten en jouw doelen te bereiken. Dus het ‘concurreren met vrienden’ is eigenlijk gewoon een situatie als die vrienden in jouw klasse zitten.

Een van de beste manieren om het meten van en zorgen maken over de prestaties van je vriend tegenover die van jezelf, is je aandacht te houden bij jouw persoonlijke voortgang en doelen. Ieder heeft tenslotte zo zijn eigen prestatiedoelen.

Maak een mantra

Om je aandacht te verleggen kan het nuttig zijn om een ​​mantra (woord, versje, uitspraak, spreuk met een bepaald effect) voor jezelf te maken die kan werken als een snelle sleutel tot je prestatiedoelen. Als je merkt dat je bezorgd bent over de meningen van je vrienden of je afvraagt ​​hoe jouw dag zal verlopen tegenover die van hen, kan een mantra je positieve gedachten geven.
Als we verder gaan met de voorbeelden hierboven, is ‘gaan als een speer’ een mantra die je zou kunnen gebruiken om je hoofd op de zaak te zetten. Het herhalen bij de opwarming kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor je gedachten en positieve actie.

Resultaten

Telkens wanneer je je zorgen maakt over het rijden in een klasse met je vrienden, neem je een moment om jezelf eraan te herinneren dat ook jij genoeg talent hebt. Je kunt een geweldige proef rijden en dat geldt ook voor je beste vrienden, allemaal op dezelfde dag, zelfs in dezelfde klasse. De resultaten zijn afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder de jury en/of de klok, die je niet allemaal voor 100% kunt bepalen. Het is belangrijk hierop te blijven richten en bewust te zijn van dingen die je zullen helpen goed te rijden (doelen die je zelf in de hand hebt), tegenover het steeds vergelijken van jou met je vrienden.

Praat erover

Praat van tevoren over je verwachtingen, ideeën en zorgen om zo een plezierige activiteit te plannen. Misschien wil je bijvoorbeeld liever alleen zijn en rust hebben om je mentaal voor te bereiden op je wedstrijd of wil je de proef een keer helemaal zonder toeschouwers rijden. Dit zijn keuzes die verkeerd kunnen worden uitgelegd door de mensen om je heen.
Onthoud dat het absoluut OK is (en vaak nuttig) om je alleen op je eigen prestaties te concentreren tijdens de voorbereiding. Maar als je de moeite neemt om jouw plan van tevoren aan je vrienden te vertellen, zal dat het risico op misverstanden flink verkleinen.

Sportief zijn

Sportief zijn heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen. Als je merkt dat je in de hitte van de strijd onnodig kritisch wordt over andere deelnemers (inclusief je vrienden), zelfs al is het maar in je gedachten, kan dit betekenen dat je veel negatiever kunt zijn over jezelf. Verlangen naar een oranje lintje, in plaats van je inspanning en vooruitgang te waarderen, kan leiden tot dit soort negatieve gedachten. Wees eerlijk en oprecht tegen iedereen, inclusief jezelf!

‘Behandel anderen zoals jij wil worden behandeld.’ Hoewel dit gezegde niet nieuw is, geeft het wel de manier aan om vriendschappen te behouden, midden in de competitie.

Ondersteunend, positief en motiverend zijn de beste uitingen van vriendschap samen met wedstrijd beschrijven. Ook waarderen vrienden waarschijnlijk je mening wel, dus elkaar complimenten en positieve feedback geven, kan vriendschap behouden in een omgeving die heel gespannen kan zijn.

Waardeer ten volle dat het iets moois is om de ​​sport waar je zo van houdt, te delen met mensen om wie je geeft!

Bron: horsenetwork

Foto: M.Rongen

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail