Dajènn van Rooij: “Tijdens Bixie-wedstrijden maak ik kennis met de wedstrijdwereld”

Dajènn van Rooij is 6 jaar oud en heeft sinds vorig jaar twee pony’s. Samen met deze pony’s rijdt ze graag Bixie-wedstrijden. Vorig jaar deed Dajènn zelfs mee aan de Bixie-wedstrijd op het NK in Ermelo. “Het was echt gaaf om als 5-jarig meisje tussen de Grand Prix-ruiters te rijden.”

Shetlander Bonnie

Dajènn van Rooij is een echt paardenmeisje. “Ik begon met paardrijden toen ik 3 jaar oud was. Mijn opa kocht toen een shetlander, genaamd Bonnie. Samen met mijn neefje en nichtje mochten we Bonnie poetsen en af en toe een rondje rijden. Ik ben toen echt mijn hart verloren aan paarden en pony’s. Toen ik 5 jaar was kreeg ik mijn eigen pony en sindsdien breng ik al mijn vrije tijd het liefst door op stal.”

Cooper en Moontje

Sinds vorig jaar heeft Dajènn twee eigen pony’s: Cooper en Moontje. “Cooper is een 6-jarige Welsh pony met een stokmaat van 1.15m. Mijn andere pony Moontje is een shetlander van 12 jaar oud en 1 meter hoog. Met mijn twee prachtige pony’s beleef ik de leukste avonturen. Ze zijn voor mij echt de allerliefste!”

Bixie-wedstrijden

De Bixie-rubrieken zijn wedstrijden speciaal voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Hierin zijn drie classes: de lichtste klasse, de middenklasse en de zwaarste klasse. “Tijdens Bixie-wedstrijden maak je op een leuke, kindvriendelijke manier kennis met de wedstrijdwereld. Een wedstrijd bestaat uit drie categorieën: dressuur, springen en een spelletjesrubriek. Er ligt totaal geen druk op je en niks is fout. Er mag zelfs iemand met je meelopen.” Dajènn krijgt les van Melanie van Vijfeijken. “Voor een Bixie-wedstrijd neem ik samen met mijn instructrice het proefje door en oefenen we het een paar keer.”

Nederlandse Kampioenschappen

“Samen met mijn moeder ben ik een keer gaan kijken bij een Bixie-wedstrijd. De sfeer die daar hing trok ons allebei erg aan. Toen mijn moeder vroeg ik ook eens zo’n wedstrijd wilde proberen riep ik heel hard ‘ja!’. Het is heel leerzaam en ik vind het leuk om met de pony’s op verschillende plekken te komen. Ik heb er ook al veel ponyvriendinnetjes aan overgehouden. Mijn gaafste ervaring is het meedoen aan de Bixie-wedstrijden op de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo. Cooper en ik hadden dat jaar voor de eerste keer een Bixie-wedstrijd gereden en toen mochten we meedoen aan die wedstrijd. Het was echt gaaf om als 5-jarig meisje tussen de Grand Prix-ruiters te rijden.”

Vooral plezier maken

Naast het rijden van Bixie-wedstrijden doet Dajènn ook graag andere dingen met haar pony’s. “Ik vind eigenlijk alles leuk om te doen, als ik maar bij mijn pony’s ben. Buitenritjes, spelen in de bak, wandelen en we hebben Cooper zelfs een keer geverfd!” In 2021 hoopt Dajènn weer Bixie-wedstrijden te kunnen rijden. “Ons plan voor 2021 was eigenlijk om naar heel veel Bixie-wedstrijden te gaan. Ik wil ook graag eens op een wedstrijd starten met Moontje, want ik heb tot nu toe alleen maar wedstrijden gereden met Cooper. Maar door corona wordt dat allemaal wel lastig natuurlijk. Daarom staat plezier maken nu bovenaan onze planning. Maar ik hoop wel dat er snel weer Bixie-dagen georganiseerd kunnen worden.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kelly van Loon (privébezit) / Artistics fotografie