Dat is ook handig voor op stal!

In een zadelkast zitten natuurlijk heel veel paardenspullen, maar er zijn ook genoeg dingen die niets met paarden te maken hebben, die je toch goed kunt gebruiken. We geven een paar voorbeelden.

Reserve telefoonlader

Het is verstandig om altijd een telefoon bij je te hebben, zeker als je maar alleen op stal bent. Zo kun je altijd iemand bereiken als er wat aan de hand is maar dat lukt natuurlijk niet als je telefoon leeg is. Zorg ervoor dat er steeds een telefoonlader in de kast ligt.

Eerste hulp

Je kent het vast wel: je lette even niet goed genoeg op bij het op stal zetten van een paard en nu zat je vinger klem. Of een dikke pijnlijke blaar omdat het paard bij het longeren zó fris was dat de longeerlijn door je handen schoot. (Doe dan ook je handschoenen aan!)
Voor dit soort ongelukjes is het handig als je onder andere pleisters binnen handbereik hebt.

Niet alleen voor babybilletjes: Sudocrème

Sudocrème, super handig om op stal te hebben, zoals voor kleine wondjes bij het paard, zoals een bijtwond of mok. Dit werkt ook prima als zonnebrandcrème voor de mond en neus van het paard.
In Sudocrème zit zink dat verkoelend werkt en ook een samentrekkende werking heeft. Hierdoor kunnen wondjes sneller herstellen. De indampende werking op vocht zorgt dat de ingesmeerde plek indroogt.

Tandenborstel

Ja echt waar, een tandenborstel! Die gebruik je om kleine plekjes van het zadel en hoofdstel in te vetten. Je komt zo bijvoorbeeld makkelijker bij het stukje achter het clipje van het hoofdstel en de naadjes van het zadel.

Favoriet: de babydoekjes

Babydoekjes zijn écht een oplossing voor alles, ze zijn letterlijk óveral voor te gebruiken. Spullen zoals zadel, hoofdstel en peesbeschermers gaan glimmen. Ook kun je ze gebruiken voor de neus en ogen van het paard, dit is de perfecte ‘finishing touch’ voor een wedstrijd of een fotoshoot.
En je eigen handen die maak je vlug even schoon als er geen stromend, schoon water in de buurt is.

Elastiekjes voor je haren

Elastiekjes gaan altijd net kapot als je van plan bent om op het paard te stappen. Er is toch niets vervelender dan rijden met losse, lange haren.
Fijn dus als je een voorraadje elastiekjes hebt, en dan het liefst in elke zak van je broek, jas, vest en bodywarmer. We bedoelen natuurlijk niet dat je de paarden invlecht-elastiekjes hiervoor gebruikt!

Naald en draad

Herkenbaar? Kom je op stal en is er wéér een gat in de paardendeken. Dit gebeurt natuurlijk alleen als het heel hard regent, dus zonder deken is geen optie.
Met naald en sterke draad is het gat gemakkelijk te repareren. Houd er wel rekening mee dat een deken die met naald en draad gerepareerd is, op die plaats niet meer (goed) waterdicht is. Een reparatiesetje om die (waterdichte) deken te repareren is dus ook absoluut een aanrader!

‘Zweeds’ krukje

Deze laatste past niet in een kast, dus tellen we niet echt mee. Maar wat op elke stal niet mag ontbreken is het handige, alom bekende krukje van een Zweeds warenhuis. Onmisbaar als opstaphulp en voor nog ontelbare andere dingen zoals erop zitten/uitrusten, invlechten van manen en de voorpluk van het paard. Ook de instructeur zal dankbaar zijn als het krukje tijdens je les aan de rand van de rijbak staat!

Bron: Hoefslag
Foto: archief