De kunst van het scheren van paarden

Het scheerseizoen is al aangebroken, maar velen van ons denken nog steeds na hoe dit karweitje nu aangepakt gaat worden. Hoewel we willen dat onze paarden eruit komen te zien zoals op de mooie foto’s in de gebruiksaanwijzing van het scheerapparaat, gaan de dingen niet altijd helemaal volgens plan.

Wat kun je verwachten

  1. Weinig en vaak

Deze methode zien we bij paarden die niet graag geschoren worden. Misschien heb je dit paard pas net en was er nog geen tijd om te wennen. Het kan zijn dat het dier een plek heeft waar je niet goed bij kunt. Hoe dan ook, je gaat over naar “weinig en vaak” en scheert met een snelheid van ongeveer 2,5 cm per dag. Als je eindelijk klaar bent, is het haar in de nek van het paard weer flink gegroeid. Deze edele viervoeter ziet er maandenlang een beetje “door de motten aangevreten” uit.

  1. Voor de helft

Dit is eigenlijk een beetje jouw schuld. Het paard stond als een heilige, maar toen je eenmaal halverwege de schouder was, ging er iets mis. De tondeuse raakte oververhit, de verlengkabel was oud en begaf het of je had (per ongeluk) verkeerde/nog oude messen. Dit lijkt niet op een mooi patroon in de vacht maar meer op een lapjesdeken.

  1. Moeilijker dan gedacht

De gebruikelijke scheerder kan voorlopig niet komen, of je hebt net een nieuw, zeer harig paard dat bijna elke dag moet worden geschoren. Je smeekte, leende óf investeerde in een set tondeuses omdat je besloot het dit het jaar echt zelf te gaan proberen. Het paard staat altijd vast als een rots, dus hoe moeilijk kan het zijn? Wat blijkt, het is moeilijker dan gedacht. Niemand vertelde je over het vooraf markeren van de lijnen. Nu ziet de ene kant van het paard eruit als een strakke lijn, terwijl de andere kant meer een heuvellandschap is. Je wist niet precies wat er aan de bovenkant van de benen moest gebeuren, maar het was waarschijnlijk niet wat je hebt gedaan. Koop dus het best maar een uitrijdeken.

  1. Alles eraf

De lijnen zijn mooi en recht, maar omdat jij de perfectionist bent, ben je er zeker van dat de ene kant net iets hoger is dan de andere. Dus je scheert wat meer af. Dan ook een beetje nog van de andere kant. En weer ietsje van de eerste kant. In een mum van tijd is er nog maar zo weinig over dat je net zo goed álles eraf kunt halen.

  1. Geen prof

Je zag prachtige foto’s van “scheerkunst” op social media: eigenaren die namen van paarden in de vacht schoren, samen met hartjes, sterren en wat al niet meer. Je leent een paar kleine trimmers en komt vast te zitten. Drie uur later denk je dat het nu wel redelijk goed gaat, tot de hond plotseling blaft. Je schrikt, springt opzij en je hand schiet uit. Helaas dat de “’e” in Betty verandert in een “o”. Dat waren drie verloren uren.

Bron: H&H

Foto: archief