De Shire, een vriendelijke reus onder de paarden

In Engeland zag je ze iets langer dan honderd jaar geleden overal: de Shire, als koetspaard en als werkpaard. Met de komst van de landbouwmachines, verloren de Shires hun functie en daalde het aantal heel vlug. Tegenwoordig zijn er wereldwijd nog maar zo’n 1.500 van te vinden. Daarmee zijn ze zeldzamer dan de reuzenpanda’s, waar er wereldwijd nog ongeveer 1.800 van zijn. Het aantal bereikte een dieptepunt rond 1960. Na 1970 was weer meer belangstelling maar de Shire wordt in Engeland en in de Verenigde Staten nog steeds gezien als zeldzaam.

Ras

Het is een Engels ras en met een schofthoogte van gemiddeld 1,80 meter zijn ze een van de grootste ter wereld. De Shire is een koudbloed. Zijn gewicht kan rond de 1000 kilo zijn. De kleuren zwart, licht- en donkerbruin komen het meeste voor. Er zijn meestal witte aftekeningen te zien. Een bles en vier witte benen worden gezien als ideaal.

De Shire een leergierig en rustig, vriendelijk paard en is zelfs zo plezierig dat het meestal met een gerust hart aan kinderen kan worden toevertrouwd. Hij beschikt over een groot uithoudingsvermogen en kracht en is heel prettig om mee te werken. Deze combinatie van kracht en vriendelijkheid zijn overal welkom.

Koningshuis

Rond de eeuwwisseling van 1900 had de stad Londen 40.000 paarden in de stad rondlopen, tegenwoordig zijn dat er nog maar zeven. Deze paarden zijn in ‘dienst’ van het Engelse koningshuis.

Onlangs hebben in Engeland een aantal mensen projecten opgestart waarmee ze aandacht willen geven aan het Shire-ras. Een jaar lang gaat één fotograaf foto’s maken van het leven van de koninklijke Shires. Op andere plaatsen worden deze paarden ook ingezet als therapiepaarden.

 

Foto: Istock
Bron: Cap/ Express.co