De uitdagingen van het weiland

Het voorjaar komt er weer aan en de paarden gaan langzamerhand de weides op. Maar waarom gaan de meeste paarden alleen ’s zomers naar het weiland? En wat zijn de risico’s van het voorjaar?

De bodem van Nederland

Nederland heeft verschillende soorten bodems. In het noorden en westen komen vooral klei- en veenbodems voor. Dit heeft een nadeel. De korreltjes van een kleibodem zijn namelijk zo klein dat er weinig ruimte tussen zit. Hierdoor kan water moeilijk wegkomen. Een veenbodem bestaat uit afgestorven planten en hierdoor is ook deze bodem heel vochtgevoelig.

Natte winters

Nederland kent natte winters. Het wordt vaak niet al te koud, maar het regent wel veel. Dat heeft invloed op de voorgenoemde bodems. Die blijven heel nat. Het weiland wordt dan glad en de paarden kunnen wegzakken. Een veenbodem kan zelfs een soort moeras worden. Door de kwetsbaarheid van de bodems gaat het gras dood als hier paarden overheen lopen en is er kans op blessures.

Rust voor het weiland

Om de weide in de zomer mooi groen te houden moet deze in de winter rust hebben. Daarom kunnen de paarden even niet in de wei lopen. Op sommige bodems is het vocht minder en kunnen de paarden wel blijven genieten. En wist je dat als het goed vriest de weiland bodems vaak ook stevig genoeg zijn? Hierbij moet er wel opgepast worden voor gladheid en harde hobbelige stukken.

Voorjaarszon

Zodoende is de winter voorbij en komt de zomer eraan. Maar waarom kunnen paarden niet meteen het land weer op als het droog is? Dit heeft te maken met de groei van het gras. In het voorjaar schiet het gras de lucht in. Daarvoor is veel energie nodig. Deze energie uit zich in een hoog suikergehalte (fructaan).

Weer even wennen

Paarden zijn erg gevoelig voor te veel suiker en voerwisselingen. Ze kunnen hier veel te dik van worden, koliek krijgen en spier- of hoefbevangen raken. Om dit te voorkomen moeten paarden altijd even wennen aan het gras voordat ze hele dagen naar het weiland gaan. Daarna kunnen ze lekker genieten van de zomer.

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter

Foto: Istockphoto.com