De vuistregels van het hoofdstel

Je mag zelf opzadelen en doet het hoofdstel aan bij het paard. Maar hoe weet je of het hoofdstel goed zit? Er zijn een paar simpele regels om te checken of het hoofdstel strak genoeg zit en daarbij niet knelt.

Neusriem

Het is belangrijk dat de neusriem op de juiste manier vastzit. Als deze te strak zit drukt het op de luchtwegen van het paard en dat levert stress op. Aan de andere kant moet de neusriem ook niet te los zitten. Dan kan het paard namelijk zijn mond opendoen en ligt het bit minder stabiel. De vuistregel is dat er precies twee vingers moeten passen onder de neusriem (ook bij een lage neusriem).

Sperriem

Bij sommige hoofdstellen zit er ook een sperriem aan de neusriem vast. Deze gaat voor het bit langs en heeft dezelfde werking als de (lage)neusriem. Bij de sperriem geldt nogmaals de regel: twee vingers tussen de riem en de neus van het paard.

Bakstuk

De bakstukken zijn de riempjes die verbonden zijn aan het bit. Ook de bakstukken moeten op de juiste maat zijn. Als deze te strak zitten kan het ten koste gaan van het welzijn van het paard. Maar als de bakstukken te los zitten gaat het bit klapperen en kan het paard zijn tong over het bit leggen. In dit geval is de regel dat er precies drie vingers naast elkaar moeten passen tussen de bakstukken en het paardenhoofd.

Keelriem

De keelriem zorgt ervoor dat het hoofdstel niet zomaar over de oren van het paard gaat. Dit riempje hoeft niet aan te sluiten met het hoofd. Over het algemeen moet er een hand of vuist passen tussen de keelriem en de kaak.

Frontriem

Ook de frontriem voorkomt dat het hoofdstel makkelijk verschuift. Bij de frontriem van het hoofdstel is het vooral belangrijk dat deze niet knelt. Als de frontriem drukt kan het paard gaan protesteren door bijvoorbeeld te schudden met zijn hoofd.

Kopstuk

Het kopstuk van het hoofdstel wordt soms vergeten. Toch is dit wel belangrijk. Het ligt namelijk vlak achter de oren waar het best gevoelig kan zijn. Als het kopstuk knelt kan dit ongemakken veroorzaken. Dat willen we voorkomen. Zorg daarom dat er altijd een duim onder het kopstuk past.

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter
Foto: Istockphoto.com