De wasstraat voor een wit paard

Schimmels zijn sprookjesachtig mooi, maar helaas zijn ze meestal niet wit. Zelfs al heb je jouw (lievelings-) schimmel net gepoetst, dan vind hij wel weer een modderpoel om in te liggen. Maar geen paniek: er zijn genoeg trucjes om deze prachtige paarden weer wit te krijgen.

Zilvershampoo

Tegen gele en groene vlekken kan zilvershampoo heel goed werken. Deze shampoo is te herkennen aan zijn paarse kleur.  Zilvershampoo maakt niet alleen schoon, maar heeft ook een ‘vergrijzend’ effect door zijn blauwen pigmenten. De gele vlekken worden dus automatisch minder. Na even goed te schrobben, het ietsjes in te laten trekken en weer weg te wassen zullen de meeste vlekken verdwenen zijn. Maar pas op! Te lang laten zitten kan ook een blauw paard veroorzaken.

Biotex

De staart en manen blijven bij schimmels ook niet schoon. Deze zijn eerder geel, bruin of zelfs zwart. Hiervoor is met normale shampoo wassen soms niet genoeg. Dan kan Biotex goed werken. Origineel is dit een wasmiddel voor kleding of wordt het gebruikt bij het ontsmetten van wondjes. Maar wist je dat Biotex een blekend effect heeft? Als je de staart en manen met Biotex wast en het paard daarna lekker in het zonnetje zet, bleken ze nog wat meer uit en heb je een nog wittere staart.

Antiklit

Bij het wassen kan de naverzorging nog de ‘finishing touch’ geven. Met antiklit en glansproducten komt de witte kleur van de staart en manen nog meer naar voren. Maar het heeft nog een extra voordeel: antiklit is vuilafstotend. Als je na het wassen antiklit in de staart smeert, zal deze langer wit blijven.

Billendoekjes

Veel mensen weten dit niet, maar billendoekjes zijn super om kleine vlekken op het paard schoon te krijgen. Zeker als je hierbij nog een ‘geel-weg’ spray hebt. Als je dan met het billendoekje over de vlekken gaat lijken deze gewoon te verdwijnen.

Talkpoeder

Mochten er echt hardnekkige plekken zijn om wit te krijgen is talkpoeder nog het laatste trucje. Dit poeder maakt de vacht extra wit en neemt hierbij ook nog het vocht op van de gewassen plek. Super als laatste redmiddel.

Extra optie voor de benen

Benen zijn moeilijke plekken om wit te krijgen. De benen worden ook weleens met Betadine shampoo gewassen. Deze shampoo dient origineel om wonden schoon te maken of mijt te bestrijden. Was de benen niet te vaak met dit spul; het is dan namelijk uitdrogend voor de huid en kan daarom irriterend zijn.

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter
Foto: Istockphoto.com