Deken op, deken af?

De temperaturen komen af en toe ’s nachts al rond het vriespunt. Veel paarden worden geschoren om tijdens het rijden geen last te hebben van een dikke vacht en krijgen dus een deken op. Maar paarden die nog gewoon ‘de jas’ aan hebben doen we ook al vaak een deken op. Is dit nodig? Heb jij je weleens afgevraagd of een paard graag of juist niet graag een deken draagt?

En wat doe je als je een paard uitstapt? Na inspanning waarbij het paard heeft gezweet, moet het zijn warmte kwijt. Doe je een deken op tijdens de cooling down, dan doet dat vaak meer kwaad dan goed. Paard & Ambitie. geeft als advies:  géén deken op tijdens het uitstappen!

Een paard is geen mens

We denken al snel dat als wij het koud hebben, ons paard het ook wel koud zal hebben of als wij moe zijn dat het paard ook wel moe zal zijn. Er bestaan hier echter grote verschillen tussen mens en paard. Het hart van een paard kan in rust 40 liter bloed rondpompen, dat van een mens 5 liter. Bij inspanning loopt dit bij een paard op naar 300 liter, maar bij een mens is dat hoogstens 30 liter.

Temperatuur

Omgaan met hoge temperaturen kan de mens weer veel beter. Paarden hebben het juist darmee erg moeilijk. Bij mens én paard is de normale temperatuur zo’n 37,5 graden. Deze moet bij beide onder de 41 graden blijven. Komt de temperatuur hierboven, dan beginnen de eiwitten in het lichaam te stollen en dit kan niet meer omgekeerd worden (denk aan het bakken van een ei). Spieren, pezen en heel veel andere lichaamsstoffen bestaan immers uit eiwitten.

Huid

Onthoud dit eiwitverhaal even want hier komt het belangrijkste verschil tussen paard en mens. Een paard is ongeveer zes keer zo zwaar als een mens, maar de oppervlakte van de huid is maar 2,5 keer groter. Ook heeft een paard veel meer spieren. Teveel aan warmte raken we vooral kwijt via de huid. Paarden hebben het dus met afkoelen een stuk moeilijker.

Bron: Hoefslag / Paard & Ambitie

Foto: Shutterstock