Deken op, ja of nee? Een paard is toch geen mens!

Nu de temperaturen soms ‘s nachts rond het vriespunt komen, doen we de paarden al vaak een deken op. Is dat eigenlijk wel nodig? Veel paarden worden geschoren om bij het rijden geen last te hebben van een dikke vacht. Deze krijgen een deken op maar die nog gewoon ‘een jas’ aan hebben, krijgen er ook al een op. Denk je dat een paard graag of juist niet graag een deken draagt?

En wat doe je bij het uitstappen/cooling down? Na inspanning waarbij het paard heeft gezweet, moet het zijn warmte kwijt. Doe je een deken op bij de cooling down, dan kan dat vaak meer kwaad dan goed doen. Aangeraden wordt dan ook meestal om géén deken bij het uitstappen te gebruiken!

Verschil mens en paard

We denken al vlug dat als wij het koud hebben, een paard het ook wel koud zal hebben of als wij moe zijn dat een paard ook wel moe zal zijn. Er zijn hier echter grote verschillen tussen mens en paard. In rust kan het hart van een paard in rust 40 liter bloed rondpompen, bij een mens is dat 5 liter. Bij inspanning kan dit bij een paard oplopen naar 300 liter, maar bij een mens is dat op zijn meest 30 liter.

Experts geven vaak als tip dat je niet jouw lijf als uitgangspunt neemt. Als jij een dikkere jas aantrekt in het najaar, betekent dit niet dat een paard het óók koud heeft.

Eiwitten stollen

Tegen hoge temperaturen kunnen mensen weer veel beter. Paarden hebben het daarmee juist erg moeilijk. Bij mens én paard is de normale temperatuur ongeveer 37,5 graden en moet bij beide onder de 41 graden blijven. Komt de temperatuur erboven, dan gaan eiwitten stollen in het lichaam en dit kan niet meer hersteld worden (voorbeeld: het bakken van een ei). Immers, spieren, pezen en nog heel veel andere lichaamsstoffen bestaan uit eiwitten.

Een oververhit paard kan koliek verschijnselen krijgen, of nog erger: ze kunnen zelfs een hartaanval krijgen als ze té warm krijgen! Dit probleem is iets dat wij als eigenaren maken…

Huid

Houd dit eiwitverhaal even in gedachten want hier komt het belangrijkste verschil tussen paard en mens: een paard is ongeveer zes keer zo zwaar als een mens, maar de huidoppervlakte is maar 2,5 keer groter. Ook heeft een paard veel meer spieren. Een teveel aan warmte raken we vooral kwijt via de huid. Paarden hebben het met afkoelen een heel stuk moeilijker.

Kijk goed naar (de conditie van) het paard want elk paard is uniek. Maar ook: laat je niet gek maken door andere paardeneigenaren. Als je twijfelt, vraag dan een dierenarts om advies.

Bron: Hoefslag / Horse&Hound

Foto: M. Rongen