Dikke vacht, scheren, dekens en het waarom

In deze tijd van het jaar krijgen paarden dikke, wollige ‘jassen’ om warm te blijven. Hun eigenaren betalen meestal om al die vacht af te scheren, zodat de paarden niet oververhit raken terwijl ze aan het werk zijn. Daarná moeten ze grote bedragen uitgeven aan paardendekens om ze weer warm te houden in rust. Het is bekend dat niet-paardenmensen hier een wenkbrauw zullen optrekken.

Welke dekens?

Regendekens

Dit zijn waterdichte, beschermende buitentdekens. Je hebt wel een beetje ‘deken-kennis’ nodig om alle kenmerken van een moderne buitendeken te begrijpen. Ze zijn er in alle denkbare gewichten, maten, stijlen en kleuren, maar hoeveel je er ook hebt, het is zeker dat je nooit precies de juiste zult hebben voor de weersomstandigheden.

Staldekens

Staldekens, de pyjama’s voor paarden, zijn er al in bijna net zoveel uitvoeringen. Het enige waar je echt zeker van kunt zijn, is dat de hoeveelheid geld die je uitgeeft aan een staldeken, niet opweegt tegen de tijd dat deze schoon blijft voordat het paard ermee in de poep gaat liggen.

Zweetdekens

Dit is een soort badjas voor paarden, ideaal voor die lastige tussendoortjes waarin de vacht weer begint te groeien en je niet genoeg geld hebt gespaard om nogmaals te laten scheren. Het wollige paard loopt de kans om zweterig te worden elke keer na het werken. Dat betekent je de staldeken niet meteen weer kunt opleggen. Maar er is een oplossing. Het enige wat je hoeft te doen is het paard teder in een zweetdeken wikkelen, een ​​beetje rondlopen, een ​​tijdje laten staan en dan (om middernacht) terugkomen om de pyjama aan te trekken.

(Uit)rijdekens

Deze dekens zijn ontworpen om in te rijden als het heel erg koud is of als het lijkt te gaan regenen. Je durft het paard tenslotte niet nat te laten worden, of je kunt het niet afdekken als je terugkomt (zie punt over zweetdekens). Overigens met koude billen is een paard meestal ‘fris en vrolijk’ en meer spannend en uitdagend om te rijden dan we leuk vinden.

Je hoeft in het ieder geval een paar maanden niet meer aan vliegendekens te denken …

Bron: H&H

Foto: M. Rongen