Dressuurhengst Totilas is niet meer

Totilas, het zeker ook voor manegeruiters, wel bekende, wereldberoemde paard, is op 14 december overleden. Tot 2010 werd de zwarte hengst onder Edward Gal op dressuur topniveau uitgebracht. Hij is overleden aan koliek en was 20 jaar.
Totilas was nog geopereerd, weer op de been en zelfs nog bereden maar, ondanks dat hij nog in topvorm was, heeft hij het toch niet gered. Dit deelde zijn huidige eigenaar mee.

Uitstraling

Totilas en Gal wonnen in 2008 in het Duitse Aken de Lichte Tour-rubriek meteen als eerste wedstrijd samen. In 2009 wonnen ze de Nederlands Kampioenschappen en schreven ze het ene na het andere wereldrecord op hun naam. Samen veroverden vele harten van het publiek met zijn geweldige uitstraling. In 2010 wonnen ze de Wereldbekerfinale en drie keer goud op de Wereldruiterspelen. Edward Gal en Totilas waren onverslaanbaar en ze waren heel geliefd bij het publiek. De hengst was als geen ander dressuurpaard ooit eerder.

Recordprijs

In 2011 ging Totilas voor een recordprijs van maar liefst 11,2 miljoen euro naar de Duitse Schockemöhle en Linsenhoff. Dit zorgde voor behoorlijk wat ophef in de paardenwereld, omdat veel fans het niet eens waren met deze beslissing. Er ontstonden discussies die zelfs nu nog steeds wel eens opnieuw op gang komen. Veel mensen waren niet blij dat de hengst aan een Duitse concurrent was verkocht.

Blessure

Matthias Rath, de stiefzoon van de Duitse teamruiter Ann Kathrin Linsenhoff, nam de teugels van Totilas in handen. Ze wonnen samen meteen de Duitse dressuurkampioenschappen. Daarna mochten ze Duitsland vertegenwoordigen in 2011 op de Europese dressuurkampioenschappen in Rotterdam, waar ze teamzilver wonnen en individueel vijfde werden.

Na de winst van de CDIO Aachen 2012 raakte Totilas geblesseerd, waardoor de combinatie niet mee kon rijden op de Olympische Spelen in 2012. In 2014 maakten ze hun comeback in België met winst en namen deel aan twee proeven op de CDIO Aken 2014. Hij werd echter teruggetrokken uit de kür vanwege een andere blessure.

Tegenvaller

De Europese kampioenschappen dressuur in in 2015 in Aken in waren een tegenvaller. Hoewel de hengst 75,971% scoorde en zesde werd in de Grand Prix, kregen ze veel gefluit van tegenstanders die zagen dat een paard niet goed uitkwam in de verruimingen én van fans die het niet eens waren met de “lage” score die de juryleden gaven. Duitsland behaalde teambrons en werd verslagen door een gouden Nederlands team op eigen terrein. Een dag later is Totilas teruggetrokken uit verdere wedstrijden. Hij ging naar een paardenkliniek in België met een blessure aan zijn linker achterbeen. Weer een dag later, 18 augustus 2015, maakten eigenaren Schockemöhle en Linsenhoff bekend dat Totilas met pensioen zou gaan.

Vaarwel

Een reactie van Edward gal: ‘Vaarwel mijn vriend! Er is weer een nieuwe ster daarboven, maar mijn hart is gebroken. Rust zacht, Totilas, je zult altijd herinnerd worden. Samen met jou heb ik geluk en verdriet ervaren. De tijd heeft wonden genezen. Maar mijn liefde voor jou zal eeuwig duren. Je hebt me je vertrouwen gegeven. Je was mijn vriend’.

Bron: Hoefslag / Eurodressage

Foto: Still uit Youtube