Droom jij van een eigen paard?

Sommige kinderen én volwassenen hebben de droom ooit een eigen pony/paard te hebben. Dat deze niet altijd uitkomt, ligt vaak aan de kosten, die niet te onderschatten zijn. Je kunt er wel voor sparen en die droom kopen, maar dán?

Nu blijkt dat in deze coronatijd steeds meer mensen een paard (willen) aanschaffen, is het een aanrader om dan de vraag te stellen hoeveel die nieuwe aanwinst wel eens zou kunnen gaan kosten.

Prijs

De prijs van een paard is niet altijd het probleem. Voor een redelijk bedrag kun je al een pony/ veulen zonder stamboom of een ouder paard kopen. Voor een ‘beter’ recreatiepaard zul je gemiddeld zo’n 3.000 euro moeten neerleggen.

Ben je geïnteresseerd in de paardensport? Dan zul je toch aan minstens 5.000 euro moeten denken voor een goed, vaak nog niet opgeleid, paard. Een ‘Grand-prix’ paard? Dat kan al snel enkele tien- tot honderdduizend euro’s kosten!

Je hebt vanzelfsprekend ook van alles nodig om met een eigen paard te kunnen rijden. De prijs van een zadel bijvoorbeeld zal tussen de 500 en 3.000 euro liggen. Een hoofdstel tussen de 50 en 500 euro en een halster en verschillende poetsspullen zullen niet meer dan 100 euro hoeven te kosten. Cap, kleding en laarzen kun je al bemachtigen vanaf 50 euro, maar er zijn natuurlijk ook veel duurdere. Met name de cap is voor je veiligheid een belangrijk artikel, waarvan kwaliteit en dus ook vaak prijs hoger is.

Maar dán?

Eindelijk heb je het geld bij elkaar om een leuk paard en de eenmalige uitgaven te betalen, maar dán? Onderhoudskosten zijn eigenlijk nog veel belangrijker. Denk hierbij aan de maandelijkse prijs voor stalling. Wil je liefst een stal op een manege huren waar brok, hooi en strooisel is inbegrepen, dan ben je al snel rond 400 euro per maand kwijt. Het kan ook nog verschillen per manege/stal, afhankelijk wat er wordt aangeboden aan rij- en overige mogelijkheden. Soms komt weidegang of gebruik van diverse zaken nog tegen extra betaling.

Een weide met stal huren is over het algemeen wel goedkoper. Het kan rond 300 euro zijn, maar ook vaak minder. Sóms is dit zelfs gratis. Een verhuurder kan voorstellen om jouw paard te verzorgen, maar dat kost dan vaak wel extra. Als je zelf voor eten en strooisel zorgt, is dat ongeveer 150 euro per maand, afhankelijk uiteraard van waar je voer en strooisel haalt.

Hoefsmid, dierenarts, tandarts

Vergeet ook niet de dierenartskosten. Denk hierbij aan vaccinaties, jaarlijks al snel 200 euro. Daarnaast zul je ngeveer elke twee maanden een afspraak moeten maken met de hoefsmid waar je gemiddeld 30 euro voor betaalt, maar een paard op hoefijzers zal zéker meer kosten, ongeveer het drievoudige. De tanden zullen moeten worden behandeld, waarvoor 100 euro per behandeling geen uitzondering is.

Een paard kan ook ziek worden. De dierenartskosten kunnen soms tot duizenden euro’s oplopen. Het is dus aan te raden flink wat euro’s achter de hand te houden om onverwachte zaken te kunnen bekostigen. Sommigen nemen hiervoor ook een paardenverzekering.

Fijn voor jou én je edele viervoeter als je al deze dingen van tevoren goed overdenkt. Het paard krijgt de best mogelijke verzorging en jij zult ook het plezier beleven dat je voor ogen had.

Paard leasen

Een leasepaard kan natuurlijk ook nog. Je huurt een paard voor een bepaalde tijd, waarin je het als ‘eigen’ mag zien. Wel is het verstandig om heel goede afspraken te maken over onder andere dierenartskosten, hoefsmid en overige(onvoorziene) kosten.

Goud waard

Het is mogelijk dat je nu denkt: ‘voor mij is een manegepaard goud waard’. Er zijn tenslotte nogal wat manegeruiters die elke week weer met véél plezier op ‘hun’ manegepaard of -pony rijden. Ze peinzen er zelfs niet over om er zelf een te kopen. Geld om te kopen is er gewoon niet óf je wil gewoon niets anders dan een échte manegeruiter zijn!

Bron: Manegeruiter/Hoefslag

Foto: I.VanOppen