Duur paard garantie voor succes?

Een goed paard kan de sleutel zijn voor succes in de paardensport. Maar het kopen van het duurste paard ter wereld betekent niet vanzelfsprekend een weg naar de top.

Dure paarden

Dressuurpaard

Dat is geen moeilijke! De prachtige zwarte Totilas werd voor, naar schatting, maar liefst 11 miljoen euro verkocht aan de Duitse trainer Paul Schokemöhle. ‘Toto’ en zijn voormalige ruiter Edward Gal wonnen op het WK in 2010 drie gouden medailles en was de eerste combinatie die meer dan 90% scoorde op Grand Prix-niveau. Toto had echter nooit die duizelingwekkende hoogten onder zijn nieuwe ruiter Matthias Rath, en zijn latere carrière werd geteisterd door blessures. In 2015 ging hij met pensioen om te dekken.

Springpaard

Trainer van het Qatari springteam, Jan Tops, betaalde een recordprijs voor een springpaard. Hij kocht in 2013 de 10-jarige Selle Francais-ruin Palloubet d’Halong van de Zwitserse amazone Janika Sprunger. Dit talentvolle paard werd tweede in de Grote Prijs CHIO Aken 2013 en wisselde van eigenaar voor een slordige 12,5 miljoen euro. Na een niet te weigeren aanbod zei Sprunger verdrietig: ‘Ik heb veel goede paarden, ook jongere paarden, waar ik een groot geloof in heb en waar ik grote hoop op heb, maar er is geen kans dat ik ooit een tweede Palloubet zal krijgen’.

Trekpaard

Kapitein Jim van McIlrath staat in het Guinness Book Of Records vermeld als het duurste trekpaard ooit verkocht. De tweejarige Belgische hengst wisselde van eigenaar voor ruim €95.000 in de VS op 20 februari 2003. Zijn (relatief) hoge prijs had hij te danken aan zijn uitstekende bloedlijnen.

Racepaard

Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale. De hengst had een enorm succesvolle racecarrière en won de Kentucky Derby in 2000. Zijn winst werd bijna 1,7 miljoen euro. Hij was niet zo populair als dekhengst dus werd zijn dekgeld verlaagd van zo’n € 127.000 naar iets meer dan €6.000 in 2017. Dat jaar ging hij ook met pensioen.

Miskoop

Een afstammeling van het legendarische racepaard Northern Dancer. Men verwachtte geweldige dingen van The Green Monkey, zoals blijkt uit de 13,5 miljoen euro die het volbloedveulen op een veiling ophaalde. Het paard reed echter maar drie keer een race voordat het met pensioen ging en de hoogste plaats ooit was derde. Hij ging naar een fokstal in Florida, waar hij in 2018 overleed op pas 14-jarige leeftijd als gevolg van hoefbevangenheid.

Bron: H&H

Foto: FacebookTotilas