Een buitenrit: wat neem je mee?

Omdat je te maken hebt met een levend wezen brengt paardrijden, en zeker buitenritten maken, ook risico’s met zich mee. Er zijn nog andere weggebruikers of recreanten en alle gevaarlijke situaties uitsluiten zal niet lukken. Wat kun je nou meenemen op buitenrit voor je eigen gemak en waardoor je zo veilig mogelijk op pad gaat?

Een zadeltag

Weet jij wat een paard doet als het, om welke reden dan ook, van jou gescheiden wordt op een vreemd terrein? Mocht het ervandoor gaan en gevangen worden door anderen, dan is het wel zo fijn als zij weten hoe ze jou of je contactpersoon kunnen bereiken. Een zadeltag is gemakkelijk te maken van een sleutelhangerlabel. Je kunt er ook voor kiezen bijvoorbeeld een (honden)penning te laten graveren. Zet er bij voorkeur sowieso twee telefoonnummers op: je eigen, maar ook dat van bijvoorbeeld je partner en/of de stalhouder. Je hoopt deze zadeltag nooit nodig te hebben, maar het kan nooit kwaad om hem bijvoorbeeld aan je zadel bevestigd te hebben.

Goed zichtbaar

Ga je aan het einde van de dag rijden? Dan is het geen overbodige luxe om een reflectiehesje mee te nemen. Veel plaats neemt dit niet in, dus ze past makkelijk in je jaszak. Mocht de rit wat langer duren dan van tevoren gedacht dan ben je, ook als het begint te schemeren, goed zichtbaar voor andere weggebruikers. En dat is wel zo veilig! Ga je echt voor zekerheid, dan kun je ook nog een setje kleine (fiets)lampjes meenemen.

Mobiel

Misschien een beetje overbodig, maar we vermelden het toch: Neem je (opgeladen!) telefoon mee en draag deze dicht bij je en niet in een zadeltas. Dit is handig om je rit in een app (bijvoorbeeld Equilab) en is ook fijn om je route in een nieuw gebied te controleren. Bovendien is het gewoon fijn als je iemand kunt bellen wanneer er iets aan de hand is. Dat hoeft niet eens een valpartij te zijn, maar het kan ook een telefoontje naar huis/stal zijn om te laten weten dat het wat later wordt.

Halster met -touw en stro-touwtje

Natuurlijk neem je voor een lange rit meer mee dan wanneer je een kort blokje om gaat. Een halster en touw, een hoevenkrabber, een mesje en wat dacht je van een simpel stro-touwtje? Zeker als je van plan bent ergens een pauze in te lassen, zijn een halster en touw handig. Zo kan het paard ook even lekker grazen. Het simpele touwtje hoop je niet nodig te hebben, maar bij materiaalpech kun je daarmee misschien het een en ander repareren en toch goed thuiskomen.

Als laatste, maar zeker zo belangrijk: laat áltijd weten dat je op pad bent en welke kant je op wil gaan. Mocht er iets gebeuren dan weet men toch ongeveer waar je bent.

Bron: Buitenruiters

Foto: Digishots