Een cap voor kinderen óók tijdens het verzorgen

In Australië zijn 187 ongelukken van kinderen in combinatie met paarden onderzocht. Zij gaven na afloop een dringend advies: jonge paardenliefhebbers zouden in de buurt van de viervoeters niet alleen tijdens het rijden maar áltijd een cap moeten dragen.

Ongeluk in klein hoekje

Een mooie sport, een grote hobby voor jong en oud, maar het heeft zeker ook gevaren. Die liggen niet alleen op de loer in het zadel. Op een manege raakte een tien jaar oud meisje door een paard en ernstig gewond. Ze was goed in de omgang met paarden. Maar op de dag van het ongeluk leidde ze een paard door het gangpad toen deze met een ander paard botste. Door het gedrag van de paarden hierna werd het meisje geraakt op haar hoofd. Ze moest door een helikopter naar het ziekenhuis worden gevlogen. Ongelukken als deze zijn tragisch en, jammer genoeg, niet ongewoon. Ongeveer een zelfde ongeval gebeurde bij het uitladen uit de trailer. Een 18-jarige ruin haalde onverwacht uit en raakte het driejarige zoontje van de eigenaar van het paard op het hoofd. Het kind moest ernstig gewond naar het ziekenhuis worden gebracht.

Kwetsbare kinderen

Uit veel studies, zoals een Australisch onderzoek, blijkt dat kinderen erg kwetsbaar zijn voor verwondingen aan het hoofd. Ze bestudeerden 187 ongelukken met kinderen van vier tot en met zestien jaar, die verband hielden met paarden.

De meeste verwondingen bleken aan het hoofd, waarbij die kinderen die een cap droegen, beduidend minder ernstig letsel hadden en korter in het ziekenhuis hoefden blijven. Dr Jane Theodore, hoofd uitvoering van de studie, maakte dit bekend.

Niet in het zadel

Ongeveer 20 procent van de bestudeerde ongevallen deed zich niet voor op een paard, maar in de omgang. In deze groep droegen de meesten geen cap. Gevolg: het deel van de patiënten met een ernstig traumatisch hersenletsel was hier meer dan een derde. Dr. Theodore is ervan overtuigd dat een goed passende rijhelm belangrijk is en dan niet alléén te paard. Kinderen kunnen gewond raken ook bij het poetsen door bijvoorbeeld een trap, omver duwen of -lopen. Het dragen van een cap kan het risico op ernstig hoofdletsel aanzienlijk verminderen in die situaties en kan een groot leed bespaard blijven.

Geluk of gewoon pech

Aan de Duitse Universität Göttingen werd in 2015 een onderzoek gedaan naar de vraag over het veiligheidsgedrag van de ruiters. Het bleek dat veel (vrouwelijke) ruiters liever een ‘pech of geluk’ houding aannemen dan dat ze hun veiligheid belangrijker vinden. De redenen waren verschillend, van ‘niet hip’ tot ‘niet prettig’. Juist in de paardensport waar we het risico ‘paard’ nooit helemaal kunnen uitschakelen, zou het dragen van een helm vanzelfsprekend moeten zijn.

Laten we hopen dat het veranderde ‘modebeeld’ en het verbeterde ‘prettig op hoofd zitten’ in de toekomst nog veel meer ruiters tot het dragen van een cap kan overhalen. Het maakt echt niet uit hoeveel ervaring je hebt of hoe braaf het paard kan zijn, ieder ongeluk zonder cap is er één teveel.

Bron: pferderevue

Foto: Shutterstock