Een dipje en dan stoppen met paardrijden?

Ophouding naar het halthouden

Dat we van paarden houden is wel duidelijk. Het groeide van hobby naar levensstijl, een passie waarvan heel veel tijd, liefde en toewijding naar toe gaat. Maar er zijn van die dipjes waarin we wel eens serieus eraan denken om het zweepje in de ring te gooien en de hobby vaarwel te zeggen.

Op die momenten heb je spijt van het moment dat je aan je ouders bent blijven zeuren om ‘paardje te mogen rijden’. Waarom ben je niet op hockey, voetbal of tennis gegaan, zoals elk ander ‘normaal’ kind. Het zijn van die hindernissen die iedere ruiter moet nemen. Die paar tellen waarin je uithoudings– en doorzettingsvermogen hard op de proef worden gesteld. Het zijn die momenten waar je zeker weet: dammen of schaken geven méér voldoening dan paardensport.

Situaties waarin stoppen heel dichtbij was

Vroeg uit de veren

Momenten waarop je nog niet helemaal goed aanspreekbaar bent: een vroege ochtend in het weekend omdat je weer zo nodig op concours wilde, is zo een moment dat je jezelf afvraagt of er geen hobby’s zijn met menselijkere tijden om uit je bed te moeten.

Spaargeld

Spaargeld, wat is dat? Paardensport is duur en is iets waardoor menig ruiter soms denkt aan hoe lekker goedkoop andere sporten wel kunnen zijn. Je komt misschien in de verleiding…

Vallen

Behalve dat vallen redelijk beschamend is (zeker op wedstrijd), je een val een “tegenvaller” kunt noemen, is het ook nog eens zo dat het best pijnlijk kan zijn. Dit is hét moment om over de keuzes in je leven te twijfelen. Nou ja, voor heel eventjes dan.

Kosten

Dierenarts, stalling of hoefsmid, de rekeningen zijn bijna altijd een reden om pijnlijk bewust te worden van wat je allemaal had kunnen doen met al die uitgaven. Een zon-zee-strand vakantie?

Onzekerheid

Hard ‘Ik kap ermee!’ roepen na een les waarin je vooral veel kritiek hebt gekregen. Zeker als die les vlak voor een belangrijke wedstrijd is. Je onzekerheid neemt toe en eerdere prestaties plotseling zijn verdwenen. Dit zijn meestal maar korte momenten, net zoals de gedachte om te stoppen met paardrijden, die snel als wolken voor de zon verdwijnen.

Lachen

Ooit op een dag, kun je er hartelijk om lachen: Die wedstrijd dat je ‘allerliefste’ paardje zo nodig de wedstrijdring verliet door over de hekjes te springen of omdat het juryhokje plotseling wel heel erg eng bleek. Maar nu is er even niets te lachen, nu ben je in staat om je vierbenige vriendje en alles wat erbij hoort, op Marktplaats te zetten. Van de opbrengst kun je de nodige psychische hulp zoeken voor alle geestelijke schade die je, door deze geweldige hobby, al die jaren hebt geleden.

Bank hangen

Door weer en wind is in de zomer veel makkelijker dan tijdens de koude en natte, Nederlandse wintermaanden. Een glibberpartij in een modderige wei of met je fiets met een snijdende wind in je gezicht naar stal gaat… Het zijn momentjes dat denken aan stoppen met paardensport en op de bank hangen onder een deken met warme chocomelk, het zou kunnen wint van alle goede paardenmomenten, die morgen vast wel weer komen!

Andere momenten

Die andere momenten, bijvoorbeeld als je vrienden lekker naar het strand gaan. Of als jij tot aan je enkels in de mesthoop staat en anderen lekker op een terrasje een drankje doen.

Liefde voor de sport

Die momenten dat je serieus nadenkt om te stoppen, zijn meestal van korte duur. Het is dat kleine procentje van ons brein wat (soms terecht!) baalt. Paardrijden is tijdrovend, duur, geestelijk en lichamelijk uitdagend. Maar paardensport is vooral superleuk, mooi en een manier van leven die we nooit zomaar opzijzetten, hoe vaak je ook roept dat je nóóit meer in het zadel klimt. Gelukkig bestaat het overige deel van ons “paardenbrein” uit totale liefde voor de sport. In goede en slechte tijden.

Bron: Hoefslag

Foto: