Een (ex-)renpaard omscholen?

Het kan een heel fijn rijpaard worden: een volbloedpaard dat voorheen op een renbaan liep, want het is atletisch, slim en vaak ook nog eens voor een leuke prijs te koop!

Het omscholen van een renpaard kost veel tijd en is daarom niet voor elke ruiter geschikt. Lukt het om een volbloed voor je te winnen, heb je geduld en ben je een beetje handig, dan kun je er nog jarenlang van genieten. Ook eventing rijden, kan met een volbloed met goede springmanieren een goede keuze zijn.

Populair in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is de rensport populair en veel groter dan in Nederland; er zijn nog altijd veel renbanen. De organisatie ‘Retraining of Racehorses’ (omscholing van renpaarden) weet dus waar ze het over heeft voor wat betreft de aanpak van ex-renpaarden.

In Nederland worden ook met regelmaat paarden aangeboden die niet geschikt bleken voor de rensport of die al een carrière op de renbaan hadden.

Een renpaard kopen?

Lijkt het je wel iets om een (ex-)renpaard te kopen? Dan is het wel raadzaam om op de volgende zaken te letten.

  • Voordat je een renpaard aanschaft, bedenk dan of je genoeg ervaring, geduld en tijd hebt om te trainen.
  • Vaak is een renpaard niet zo geschikt voor beginners en (dus) ook niet voor de overgang van pony naar paard voor kinderen.
  • Een volbloed paard is gevoelig en sneller van slag dan een warm-/koudbloedpaard.
  • Een renpaard is niet gewend aan een zwaarder zadel met lange beugels. Het wennen aan beenhulpen op andere plekken heeft ook tijd nodig en kan verstandig zijn om dit door een professioneel paardentrainer te laten doen.
  • Een jockey stapt meestal op met een ‘voetje’. Stilstaan zal een (ex-)renpaard moeten leren.
  • Je zult een renpaard moeten aanleren om alleen met jou te zijn. Het is meestal gewend aan meer drukte om zich heen.
  • Een buitenrit zal in het begin gekoppeld worden aan een flinke galoptraining.
  • Geef de tijd om te wennen aan dit nieuwe leven.  Een aanpak van ‘een-op-een’ zal nieuw voor het paard zijn, en niet elk paard went daar even vlug aan.
  • Iets wat ook voor ieder ander paard geldt, geldt zéker voor een (ex-)renpaard: doe vooraf goed onderzoek en stel veel vragen aan de verkoper.
  • Laat je niet afschrikken omdat een paard veel races gelopen heeft. Is het nog steeds fit, dan waarschijnlijk (op de benen) nog keihard!

Uiteraard is het altijd verstandig de nieuwe aankoop van te voren door een dierenarts te laten keuren.

Bron: Horse&Hound/CAP

Foto: Pixabay Lachrimae

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail